Până în prezent la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor au depus în vederea autorizării centrelor temporare de sacrificare a mieilor doi operatori. Este vorba despre ADP SA Oradea, pentru Centrul de sacrificare temporară din Piaţa Ioşia şi primăria Beiuș – Administrația Piețelor, pentru Centrul de sacrificare din Piața Obor Beiuș.
Programul efectiv de lucru al acestor centre temporare va fi comunicat de fiecare operator economic în parte dependent de solicitările din partea crescătorilor de animale.
Reguli
„În interesul crescătorilor de ovine şi caprine care doresc să comercializeze animale în aceste centre vă informăn pe această cale despre obligaţiile minime ce trebuie respectate pentru a comercialza mieii”, spune Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
În vederea afluirii mieilor la centrele amenajate pentru sacrificare, aceștia trebuie să fie identificaţi prin crotaliere şi înregistraţi în baza de date. Animalele vor fi crotaliate cu crotalie dublă.
Înainte de transportul mieilor din exploataţia de origine, aceştia vor fi examinaţi obligatoriu de către medicul veterinar împuternicit de la CSVA de pe raza localităţii unde este înregistrată exploataţia de animale, care în urma examenului va emite documentele sanitare veterinare în conformitate cu legislația în vigoare, respectiv: formular de mișcare a animalelor și anexa acestuia pe care sunt trecute individual seria crotaliului fiecărui animal din mijlocul de transport, certificatul sanitar veterinar de transport pentru ovine/ caprine şi documentul care conține informațiile privind lanțul alimentar specifice exploatației/animalelor care sunt expediate spre sacrificare.
Mijloacele de transport animale trebuie să deţină document de înregistrare /autorizaţie sanitară veterinară,. Sunt exceptate de la obligația de a deține document de înregistrare/autorizație pentru mijlocul de transport, mijloacele de transport proprii ale producătorilor care efectuează transportul propriilor animale pe distanțe de până la 50 km, cu condiția ca mijloacele de transport să asigure condiţii minime de bunăstare a animalelor în timpul transportului.
„Pentru a fi admiși în Centrele de sacrificare numărul de animale din mijlocul de transport, respectiv numărul și seria crotaliilor acestor animale trebuie să corespundă în întregime cu datele înscrise în documentele care însoțesc transportul. Este interzisă afluirea în zona Centrului de sacrificare a animalelor din alte specii decât ovină și caprină, precum și a animalelor din specia ovină și caprină în vârstă mai mare de 6 luni”, a concluzionat şeful DSVSA.
Carnea de miel/ied provenită din sacrificarea mieilor în centrele de sacrificare miei aprobate temporar de către DSVSA Bihor, pentru a veni în sprijinul micilor producători locali, va fi marcată cu o stampilă ce va fi de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în interior superior va fi inscripţionat „România” la mijloc codul centrului “BH 001” – pentru centrul de sacrificare din Municipul Oradea și respective cu codul ”BH 005” – pentru centrul de sacrificare din Municipiul Beiuș, iar inferior inscripţia „Controlat canitar veterinar”. Mărimea literelor va fi de 0,8 cm iar cifrele de 1 cm. Carcasele de ovine și caprine, obținute în aceste centre de sacrificare, vor fi comercializate direct consumatorului final la locul de producție, fiind interzisă introducerea acestora în rețeaua de distribuție a alimentației publice.
În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare) ce sunt marcate cu marcă ovală.
Puncte de permanenţă ale DSVSA
În caz de suspiciune sau neconformități sesizate de către comsumatori, aceştia se pot adresa puntelor de permanenţă pe care DSVSA Bihor le-a instituit, în această perioadă, în principalele localități ale județului. Programul de lucru în perioada 05.03. – 07.04.2016 este stabilit între orele 830-1700 pentru zilele lucrătoare iar pentru zilele/ intervalele orare nelucrătoare se va asigura permanența la telefon. Pentru zilele de 31.03.2018, 06.04.2018 și 07.04.2018. Se va asigura permanența între orele 8:30-15:00 la următoarele puncte de permanenţă: sediul DSVSA Bihor – centru de coordonare la nivel judeţean – tel. 0259.266.141 sediul CSVSA Oradea 1 din P-ţa Cetăţii, pentru Oradea, Sânmartin tel. 0259.434.245.
Sediul SCOSA/CSVZ Aleşd pentru zona Tileag, Aleșd – 0755.033738, sediul SCOSA/CSVZ Marghita în alternanța cu sediul CSVZ Valea lui Mihai pentru Marghita, Săcuieni şi Valea lui Mihai – 0755.033.739, sediul CSVSA Beiuş, pentru Beiuş şi Stei – tel. 0259.320.679 sau 0755.033720 şi aediul CSVSA Salonta pentru Salonta – tel. 0259.370.488 sau 0755.033.743 sunt celeleale puncte de permanenţă instituite la nivelul judeţului Bihor.
Activitatea acestor centre de permanență este asigurată de personalul de specialitate din cadrul DSVSA, ce îşi desfăşoară activitatea în zonele pentru care se organizează centrul de permanenţă, pe baza unui program ce este afișat la fiecare centru de permanența. Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor precum și a circumscripțiilor teritoriale, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro , ori la Call Center din ANSVSA la numărul de telefon: 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!