Protestatari legaţi cu frânghii şi cu măşti peste gură, duminică după-amiază, în Oradea. Mesajul este clar: autorităţile ne vor obedienţi şi tăcuţi! La statuia lui Mihai Viteazul s-a protestat din nou. Se cere interzicerea mineritului cu cianuri, la Roşia Montană dar şi interzicerea exploatării gazelor de şist, prin extrem de controversata metodă a fracturării hidraulice (a rocilor din scoarţa terestră). Protestul de duminică a fost şi unul al solidarităţii cu tabăra de rezistenţă de la Pungeşti (jud. Vaslui), unde, împotriva dorinţei localnicilor, gigantul american Chevron a început lucrările la prima sondă pentru exploatarea gazelor de şist, beneficiind de tot sprijinul autorităţilor române, prin braţul de fier al Jandarmeriei.
Băile Felix, în pericol
Manifestarea din Oradea trage un semnal de alarmă şi asupra pericolului care planează asupra Băilor Felix, Oradea şi a altor localităţi din Bihor. În noiembrie, Guvernul a aprobat concesiunea pentru perimetrul EX-3 Băile Felix, care se întinde din zona Aleşd, la est, până la graniţa cu Ungaria! În total, peste 1.000 de metri pătraţi, concesionaţi spre explorare-exploatare-dezvoltare gigantului rus Gazprom. În Bihor sunt, însă, patru asemenea perimetre concesionate de Statul Român companiilor străine, pe o suprafaţă ce depăşeşte jumătate din suprafaţa judeţului. Este vorba despre peste 4.000 de kilometri pătraţi daţi spre exploatarea hidrocarburilor (gaze şi ţiţei), în condiţiile în care tot Bihorul măsoară 7.500 de kilometri pătraţi.
„Am ajuns ca în țara noastră să nu mai avem dreptul să spunem nimic, iar dacă îndrăznim totuși să ne spunem părerea, să fim șicanați, amendați sau chiar arestați. Deși nu suntem foarte mulți cei care mai avem curajul să ieșim în stradă ca să manifestăm pentru un stat de drept și pentru respectarea drepturilor fundamentale consfințite în Constituție, credem că reprezentăm vocea mult mai multor români și a venit momentul să rupem lanțurile celor care vor să ne supună. Nu suntem oi, suntem oameni care gândesc, văd și înțeleg. Încet, dar sigur, România se trezește și e cu ochii pe politicienii corupți și ipocriți, care încearcă să ne vândă fără scrupule”, se arată într-un comunicat de presă transmis ieri de Grupul de Acţiune pentru Roşia Montană (GARM) Bihor.
Atentat la Legea minelor
Protestatarii atrag atenţia şi asupra unei noi iniţiative legislative ce se dezbate în Parlament. E vorba despre schimbarea Legii minelor, pentru a permite companiilor exploatatoare să-i exproprieze pe proprietarii de terenuri (!), în zonele declarate de utilitate publică pentru extragerea zăcămintelor. Ieri, urma ca acest act normativ să fie dezbătut şi votat de comisia de specialitate din Camera Deputaţilor. „Este foarte probabil ca această lege să fie supusă votului, la presiunea grupărilor politice servile intereselor companiilor de minerit, în perioada sărbătorilor de iarnă. Cea mai recentă inițiativă legislativă de favorizare a companiilor miniere a avut loc pe fondul evacuării în forță a taberei de rezistență din satul Pungești, acolo unde localnicii se opun extragerii gazului de șist prin fracturare hidraulică. Dacă această lege va parcurge cu succes toate etapele și va fi adoptată, va permite unor companii ce prospectează sau extrag resurse minerale să obțină în timp record orice teren vizat. Legea face referire la resurse precum: aur, argint, cărbune, roci de construcție, nisipuri, roci ornamentale, dar și gaze inclusiv de șist”, se arată într-un comunicat de presă remis de Asociaţia Alburnus Maior, ce se împotriveşte de mai bine de zece ani proiectului cianuristic de la Roşia.
Voluntari pe pietonală
În altă ordine de idei, continuă acţiunea de informare a cetăţenilor, pe pietonala străzii Republicii, demarată săptămâna trecută. Voluntarii împart pliante informative şi discută cu trecătorii interesaţi, despre pericolul reprezentat de exploatarea gazelor de şist, dar şi despre nocivitatea proiectului cianuristic de la Roşia Montană. De asemenea, se strâng semnături de susţinere a petiţiei ce solicită autorităţilor competente interzicerea mineritului cu cianuri, a exploatărilor gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice şi interzicerea cultivării organismelor modificate genetic. Voluntarii sunt prezenţi zilnic, între fostul Gong şi intrarea Liceului Ady Endre, între orele 12 – 19.
Citiți principiile noastre de moderare aici!