Confruntat cu posibilitatea de a susţine un club de fotbal bihorean cu acţionariat privat care vrea cu adevărat să facă performanţă, Consiliul Judeţean Bihor dă din colţ în colţ. Adică altfel decât s-a întâmplat cu „vaca bună de muls” FC Bihor, falimentat între timp, prin ieşirea Primăriei din acţionariatul fostului club-fanion, ceea ce a generat şi dispariţia clubului din fotbalul românesc, pe fondul incapacităţii Consiliului Judeţean, condus la acea vreme de Cornel Popa, de a evita falimentul.
Patronul clubului Luceafărul Oradea, Ioan Blidaru se arată decis ca în noul sezon competiţional să atace promovarea în Liga 1.
Aceasta în condiţiile în care, după 500.000 de euro investiţi în sezonul trecut de Liga 2, Blidaru a constatat că al doilea eşalon e total nefrecventabil. Din perspectivă financiară, noul format cu o singură serie e foarte scump, iar veniturile clubului lipsesc. În schimb, în Liga 1 doar din drepturile TV clubul ar încasa circa 1 milion de euro! Blidaru a tot sperat că autorităţile locale şi judeţene vor veni în sprijinul său, astfel încât Oradea să ajungă din nou pe prima scenă, după atâţia ani petrecuţi în subsolul fotbalului românesc.
Dacă Primăria Oradea are alte planuri şi nu intenţionează nici acum să sprijine fotbalul de performanţă, Consiliul Judeţean încă ezită. Vicepreşedintele Ioan Mang este un susţinător al ideii, însă preşedintele Pasztor rămâne refractar finanţării Luceafărului din banii Consiliului Judeţean. Un CJ care, altfel, continuă să finanţeze o sumedenie de ONG-uri, prin proiecte care rămân fără impact social, de cele mai multe ori.
Județul Bihor, neprielnic fotbalului
După un sezon în care s-a aclimatizat cu liga secundă, Luceafărul Oradea şi-a propus promovarea în prima ligă. Încă de anul trecut, directorul Ioan Blidaru aşteaptă sprijinul autorităţilor locale, în speţă cel al Primăriei Oradea şi a Consiliului Judeţean. Aceasta după un sezon în care a cheltuit 500.000 din buzunarul propriu, pentru susţinerea echipei. Sprijinul nu a venit anul trecut şi, iată, întârzie să vină şi acum, în ciuda ambiţiilor exprimate la Luceafărul. Un club care a trecut cu bine proba de foc a primului sezon de Liga 2 desfăşurat cu o singură serie, naţională. Una ce a presupus cheltuieli fără precedent pentru cluburile participante, din cauza deplasărilor lungi şi dese.
Liga 2 este cea mai proastă postură pentru un club ce îşi propune performanţa, în condiţiile în care cheltuielile faţă de Liga 3 cresc exponenţial, în timp ce Liga 1 asigură din start o bună parte din bugetul unei nou-promovate, din drepturile TV.
Fotbalul ajuns Cenuşăreasă
Dacă Primăria Oradea continuă să îşi arate nepăsarea faţă de fotbalul de performanţă, Consiliul Judeţean încă ezită. Vicepreşedintele Ioan Mang (PSD) este promotorul sprijinirii financiare a Luceafărului, pentru a încerca promovarea, printr-un parteneriat public-privat. Însă preşedintele Pasztor (UDMR) ezită, afirmând că în acest an CJ Bihor are alte priorităţi, precum terminalul nou de la Aeroport, Muzeul sau Drumul Apusenilor.
Vicele Traian Bodea (ALDE) este şi el împotriva implicării CJ cu bani publici la Luceafărul. Însă, recent, acelaşi Bodea gira, prin imaginea sa, festivalul Şcolii de Arte Francisc Hubic, pentru care CJ Bihor a tocat 75.000 de euro, în doar patru zile, pe reprezentanţii ce abia au reunit câteva sute de persoane în faţa scenei amplasate în Piaţa Unirii.
Vremurile arată că autorităţile din Oradea continuă să fie oarbe la nevoia încurajării sportului, prin sprijinirea performanţei ce dă exemple tinerei generaţii. Exemple fără de care practicarea sportului în rândul viitoarelor generaţii va deveni un obicei tot mai rarefiat.
Între timp, Bihorul a ajuns la coada judeţelor din România, inclusiv în privinţa sportului-rege, devenit Cenuşăreasă în judeţul nostru. Totul, în timp ce mult prea mulţi bani publici sunt în continuare canalizaţi spre proiecte ce nu produc mai nimic şi cu atât mai puţin reuşesc să aibă efecte de emulaţie socială. Decât, cel mult, în buzunarele unora.
[related-post post_id=”1868372″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!