Aceste servicii asigură condiţiile necesare apărării vieţii, avutului public şi/sau a celui privat împotriva incendiilor şi a altor calamităţi. Capacitatea de răspuns a serviciilor voluntare, definită ca potenţialul forţelor destinate intervenţiei de a rezolva o situaţie de urgenţă, depinde de gradul de asigurare cu tehnică, mijloace şi materiale adecvate şi pregătirea personalului. Implicarea activă a administraţiei publice locale în asigurarea şi dezvoltarea capacităţilor de răspuns, precum şi în derularea activităţilor cu caracter preventiv are drept consecinţă creşterea nivelului de securitatea a cetăţenilor la nivel local.
Nivelul de implicare
Evaluarea gradului de îndeplinire a prevederilor legale de către autoritatea publică locală poate fi făcută luând in considerare o serie de indicatori printre care prevederea sumelor necesare organizării, înzestrării, funcţionării şi îndeplinirii atribuţiilor legale de către SVSU, asigurarea indemnizaţiilor pentru personalul SVSU pentru timpul efectiv de lucru la intervenţii şi la celelalte activităţi prevăzute în programul serviciului, încadrarea SVSU cu personal atestat în condiţiile legii, existenţa contractelor de voluntariat încheiate cu fiecare membru al serviciului voluntar, modul de organizare şi desfăşurare a controlul respectării regulilor de apărare împotriva incendiilor la gospodăriile cetăţeneşti şi nu în ultimul rând conducerea de către primar a intervenţiei SVSU la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, până la stingerea incendiului ori până la sosirea forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „CRIŞANA”. Deşi este vorba despre un proces care se desfăşoară lent, în ultimii ani se constată o creştere a implicării administraţiilor publice locale pentru modernizarea serviciilor voluntare.
Fonduri pentru voluntariat
Domeniile spre care sunt orientate fondurile alocate de către administraţiile locale vizează: compensaţii în bani pentru timpul efectiv de lucru prestat la intervenţii şi la celelalte activităţi prevăzute în programul serviciului de urgenţă voluntar, asigurarea echipamentelor de protecţie a personalului pe timpul intervenţiilor, încheierea asigurărilor de sănătate şi achiziţionarea de utilaje şi materiale necesare intervenţiei în situaţii de urgenţă, adaptate la specificul local. În general au fost achiziţionate diverse unelte pentru intervenţii la incendii de vegetaţie uscată, generatoare de curent, motopompe de evacuare a apei şi accesorii specifice pentru acestea. Limitările financiare/aspectele de natură financiară fac ca multe din necesităţile unui serviciu voluntar să se regăsească doar la nivelul referatelor întocmite de şeful serviciului prin care se solicită completarea dotării cu tehnică, aparatură şi materiale.
Cei mai preocupaţi din judeţ
La nivelul judeţului sunt localităţi care se ies in evidenţă prin preocuparea deosebită acordată modernizării serviciilor voluntare şi nivelului de fonduri alocate. Se remarcă cele 13 servicii de categoriile III şi IV, care sunt încadrate cu autospeciale pentru stingerea incendiilor şi care fac eforturi pentru menţinerea acestora în stare de operativitate având în vedere vechimea medie a acestora de 30 de ani (Popeşti, Diosig, Bratca, Vadu Crişului, Batăr, Ceica, Holod, Şuncuiuş, Roşia, Tileagd şi Sâniob,Girişu de Criş şi Cherechiu) .
Parteneri şi investiţii
În comuna Sâniob, administraţia publică locală a amenajat remiza serviciului voluntar al comunei, care include o sală de pregătire, magazie pentru materiale, un mic muzeu şi un garaj pentru autospecială de pompieri de tip GAZ primită de la comuna SÁP din Ungaria. Autospeciala are în dotare echipamentele şi accesoriile necesare stingerii incendiilor, iar ca detalii tehnice beneficiază de tracţiune integrală, foarte utilă la deplasări pe drumuri neamenajate, iar rezervorul de apă cu care este dotată, are capacitatea de 800 de litri.
Parteneriatul de succes dintre comuna Girişu de Criş şi reprezentanţii Insulei Man s-a concretizat în realizarea celui mai modern spaţiu destinat serviciilor voluntare la nivel judeţean, cu o dotare excepţională care cuprinde două autospeciale de stins incendii. Sediul serviciului voluntar cuprinde garaje pentru autospeciale, camera pentru executarea serviciului de permanentă, magazii pentru depozitarea de materiale, echipamente şi accesorii, o sală de ședinţe, grupuri sociale, o bucătărie şi două dormitoare.
Ultima investiţie importantă făcută pentru asigurarea unei dotării corespunzătoare la nivelul serviciilor voluntare aparţine comunei Tileagd. Începând cu anul 2012, în urma unor alocării unor sume care depăşesc 15000 euro, intervenţia în sectorul de competenţă al SVSU Tileagd este asigurat de o autospecială de stins incendii, dotată corespunzător misiunilor pe care le îndeplineşte. De asemenea spaţiul serviciului voluntar este unul care asigură condiţiile necesare depozitării materialelor şi de intervenţie şi pregătirii personalului.
O „improvizaţie” tehnică de racordare a distribuitorului la o autovidanjă (Sălacea) sau realizarea unui suport pentru montarea motopompei pe o cisternă care poate fi tractată de tractor (Paleu), reprezintă doar o parte din soluţii găsite la nivel local pentru adaptarea utilajelor deja existente în vederea utilizării acestora la intervenţii.
Se poate mai mult
„Exemplele pozitive prezentate au rolul evidenţierii unei situaţii dezirabile, stabilind standarde şi direcţii de urmat pentru administraţiile locale, însă nu sunt definitorii pentru situaţia generală existentă la nivel de judeţ. Astfel, analiza indicatorilor specifici şi a situaţiei operative din ultimii ani relevă faptul că există o serie de aspecte ce necesită îmbunătăţiri în ceea ce priveşte modul de organizare a activităţii şi gradul de dotare a mai multor servicii voluntare constituite în judeţ. Sunt întâlnite situaţii în care lipsa de preocupare se manifestă atât la autorităţile locale, cât şi în rândul voluntarilor, fapt ce determină o capacitate de intervenţie scăzută, depăşită de evenimentele care trebuie gestionate până la sosirea serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă”, arată raportul întocmit de Inspecţia de Prevenire din Cadrulş ISU Crişana Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!