Anxietățile și nesiguranțele, grijile și neliniștile tinerilor de astăzi, care s-au acutizat în vremea pandemiei, au fost punctul de plecare în Proiectul Time (Together In The Middle of Europe) – un proiect de colaborare internațională, co-finanţat de Uniunea Europeană, pentru publicarea unei antologii ilustrate trilingve.
Proiectul reunește trei edituri: Editura Casa din România, Zeleny Kocúr din Slovacia și Cerkabella Könyvek Kft din Ungaria. Cele trei colaborează la realizarea unei antologii literare denumite simbolic „Hora”.
În Horă au intrat 30 de scriitori și 30 de ilustratori din cele trei țări, care abordează prin texte literare și ilustrație artistică sentimentele tinerilor de 10-14 ani, fricile şi anxietăţile „care prin cadența regulată a dansului în cerc, prin colaborare, ajustare și armonizare cu ceilalți pot fi aplanate sau soluționate”.
Scriitorii și ilustratorii participanți au fost selectați prin concurs. Pentru concursul literar, juriul a fost format din: Sînziana Popescu – prozatoare și autoare de teatru pentru copii și tineret, creatoarea seriei fantasy Andilandi; Mircea Pricăjan – scriitor, traducător, redactor al revistei de cultură Familia; Bianca Mereuță – fondatoarea grupului „Ce le citim copiilor” și a casei editoriale „Signatura”; și un grup de elevi din Oradea.
[eadvert]
Concursul de ilustrații a fost jurizat de: Cristiana Radu – ilustratoare de cărți pentru copii; dr. Ramona Novicov – istoric si critic de arta; Andreea-Anamaria Meza – profesor la catedra de Design a Liceului de Arte Oradea și cadru didactic asociat la Facultatea de Arte, Universitatea din Oradea; Elena Corina Andor – decanul Facultății de Arte a Universității din Oradea şi Nicolaie Ardelean – profesor de jurnalism, redactor al SCHOOL Bit – Jurnalul digital al Casei Corpului Didactic Bihor.
După selectarea textelor şi a ilustraţiilor, a venit momentul ca după atâtea întâlniri de lucru desfăşurate online cei implicaţi să se cunoască faţă-n faţă, înainte ca antologia „Hora” să vadă lumina tiparului.
Workshop la Oradea
Editura Casa din Oradea a organizat pe finalul săptămânii, în incinta Centrului Posticum, o întâlnire între scriitorii, ilustratorii și traducătorii literari din țara noastră, din Ungaria și din Slovacia, participanți la proiectul TIME – Together in the Middle of Europe.
„Este o mare bucurie şi o onoare să le spunem bun venit editorilor, autorilor, ilustratorilor, traducătorilor şi membrilor juriilor care au fost implicaţi în concursurile din proiect”, a spus în deschiderea întâlnirii Crăciun-Bökös Emese din partea Editurii Casa.
Au fost prezentate echipele participante din cele trei ţări, s-a vorbit despre experienţa şi rolul fiecăruia în proiect, după care, aleatoriu, cei prezenţi s-au împărţit pe grupe de câte 4-5 persoane. Au avut la dispoziţie o jumătate de oră pentru a schimba impresii răspunzând la întrebările: Cum e să fii autor/ilustratori în ţara ta?; Cum ţi s-a părut tema concursului?; Pentru autori: De ce/cum ţi-ai ales subiectul?; Pentru ilustratori: De ce ai ales paragraful respectiv din text pentru a-l ilustra? Pentru juraţi: Care au fost impresiile voastre generale despre concursuri? V-au fost îndeplinite așteptările? Care au fost dificultățile?
Discuţiile în cadrul workshop-ului au fost vii şi utile, bucurându-se fiecare să cunoască oameni cu perspective diferite. Au căzut de acord, ca o concluzie, că prin ceea ce fac aduc bucurie cititorilor, ceea ce nu este puţin lucru. „Am vorbit despre puncte sensibile. A fi ilustrator sau autor îţi face viaţa mai dificilă, indiferent de ţară. Am aflat că pentru a ne întreţine, fiecare avem un al doilea job, care nu este din domeniu. Nu e uşor, dar e frumos. Mulţumesc pentru experienţă!”, a spus unul dintre participanţii care a devenit vocea tuturor celor prezenţi.
Antologia literară trilingvă va fi publicată anul viitor şi se va găsi pe site-ul Editurii Casa şi în librării. Întâlnirea de la Casa Partium s-a încheiat în paşi de horă, pe care i-au învăţat atunci, pe loc. O horă simbolică pentru o antologie literară cu acelaşi titlu. A doua zi au participat cu toţii la un tur al oraşului cu ghidaj în limba engleză.
Citiți principiile noastre de moderare aici!