Pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice se află în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență conform căruia decontarea directă a RCA va deveni obligatorie și va fi stabilit un tarif de referință pentru manopera reparațiilor auto.
[eadvert]
Scopul proiectului de act normativ este să rezolve, pe de o parte, duopolul din piața RCA, în care Euroins și City Insurance au 75% din totalul asigurărilor, și cele mai multe reclamații, și pe de altă parte, să se evite creșterea valorii daunelor din cauza costurilor exagerate la reparațiile unor service-uri auto.
„Serviciul de asigurare de decontarea directă garantează persoanei prejudiciate posibilitatea de a se adresa asigurătorului la care acesta are încheiată asigurarea RCA în vederea recuperării prejudiciului, urmând ca acesta să recupereze în totalitate sau în parte sumele achitate de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului.
Având în vedere interesul public general, evitarea riscului de concentrare a pieței și evitarea instituirii unei piețe cu structură de duopol, prin transformarea decontării directe într-un serviciu de asigurare obligatoriu a fi contractat de către asigurat și ofertat de asigurătorii RCA, se urmărește creșterea încrederii asiguratului în propriul asigurător, prin faptul că acesta nu ar mai fi nevoit să se adreseze unui asigurător cu care acesta nu are o relație contractuală prealabilă.
În aceste condiții, teoretic, la alegerea asigurătorului propriu nu mai este avut în vedere ca principal criteriu de selecție prețul asigurării, ci alte criterii orientate spre calitatea serviciilor oferite, inclusiv în acordarea despăgubirilor”, se arată în Nota de fundamentare la proiectul de OUG.
Modificări
Proiectul Ordonanței de urgență de modificare și completare a Legii nr. 132/2017 are în vedere în principal câte modificări semnificative. Se introduce posibilitatea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România ( BAAR) de a încheia acorduri de reciprocitate și cu organisme similare din state terțe, astfel încât persoanele fizice și juridice rezidente în state membre sau state terțe să beneficieze de garanția birourilor naționale, pe baza încheierii unor astfel de acorduri.
O altă propunere este modificarea mecanismului de decontare directă în sensul transformării acestuia într-un serviciu obligatoriu a fi contractat atât de către asigurătorul RCA cât și de către asigurat. Se mai propune introducerea noțiunii de preț de referință, cu caracter orientativ, pentru prețurile orelor de manoperă practicate de către unitățile reparatoare auto și pentru cele practicate de către operatorii economici care desfășoară activități de închiriere autovehicule fără șofer cu plata anticipată a prestației contractate în cazul înlocuirii temporare a vehiculului avariat sau a despăgubirii pentru lipsa de folosință. De asemenea, se propune modificarea perioadei pentru care poate fi încheiat contractul RCA de către persoanele fizice pe șase luni, respectiv 12 luni.
În proiectul de OUG se menționează că în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de Urgență, Autoritatea de Supraveghere Financiară va modifica în mod corespunzător prevederile reglementărilor emise în aplicarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților.
Automobilele se vor putea repara pe propria RCA FOTO: FAN
Citiți principiile noastre de moderare aici!