„…Dar ce să mai spun despre acele epiloguri cu maestrul Radu Beligan şi toţi învăţăceii domniei sale, care urmau spectacolelor şi erau adevărate simpozioane de cultură şi omenie, prin dimensiunea lor ideatică. Când localul se închidea, obligatoriu la ora 22:00, şi oaspeţii încă nu se demachiaseră, Maricica aranja masa în acea cameră de taină cu ferestre zidite şi uşi zăbrelite, unde ne prindeau adesea zorii, întorcând lumea când pe o faţă, când pe cealaltă. Acest mare actor, în numele căruia s-au adunat durerea, strălucirea, luciditatea şi speranţa mai multor generaţii, avea un colţ de memorie pentru fiecare dintre cei pe care îi cunoscuse aici”.
Aşa descrie fostul director al Teatrului De Stat Oradea, Mircea Bradu, unul din momentele consumate în Restaurantul Oradea alături de una dintre marile personalităţi care au trecut pragul localului. De la cei mai tineri actori de pe scena orădeană până la monştrii sacri ai scenei româneşti: Radu Beligan, Tavi Cotescu, Gigi Dinică, Irina Petrescu, Dorina Lazăr, toţi au cunoscut-o şi îndrăgit-o pe doamna Maricica imediat după ce au trecut pragul Restaurantului Oradea.
Cartea care îl are ca autor pe Constantin Butişcă a apărut la Editura Brevis Oradea şi va fi lansată miercuri, 28 noiembrie în sala mare a Primăriei Oradea, începând cu orele 17:00. „Toţi cei care şi-au scris impresiile în Cartea de Onoare a Restaurantului Oradea „remarcă dragostea dezinteresată şi căldura cu care au fost trataţi de către d-na Maricica. I-au răspuns acesteia cu rânduri care, de-a lungul a 22 de ani au format un adevărat «tezaur» cultural… După 22 de ani, generoasă cum a fost şi a rămas, doamna Maricica pune acum această Carte de onoare la dispoziţia tuturor celor care doresc să afle cum a fost văzut oraşul Oradea de către cei care au fost la Restaurantul Oradea… Autografe frumoase, cinste celor celor care v-au consemnat şi celei care v-a adunat”, spune Constantin Butişcă. „Parcurgând paginile acestei cărţi, nu-ţi mai vine să spui că Oradea a fost vreodată provincială, periferică sau desuetă. Din punct de vedere cultural şi universitar, cel puţin, este foarte evident că a fost permanent conectată la circuitul valorilor europene şi mondiale. De fapt, aici a fost şi este un cadru ideal pentru discuţii sclipitoare, pentru consolidarea unor vechi prietenii, pentru declaraţii de dragoste, pentru nunţi memorabile, pentru tot ce ne apropie pe noi oamenii”, spune Lucian Silaghi, directorul Direcţiei de Cultură şi unul dintre oamenii care s-au îngrijit îndeaproape de apariţia cărţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!