Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor vine cu precizări privind impozitarea veniturilor de natura dobânzilor obţinute din România de rezidenţii Austriei. Pentru veniturile de natura dobânzilor obţinute din România de rezidentii Austriei se percepe un impozit cu cota prevăzută în aliniatul 2, al articolului 11”Dobânzi”, din Legea nr. 333 din 15 noiembrie 2005 privind ratificarea Convenţiei dintre România şi Republica Austria pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital şi a protocolului – anexă, semnate la Bucureşti la 30 martie 2005, coroborat cu prevederile punctului 2 din Anexa 1 a Protocolului, care prevede că: „Indiferent de prevederile paragrafului 2 al articolului 11, dacă şi atâta timp cât Republica Austria, conform legislaţiei sale interne, nu stabileşte impozit cu reţinere la sursă asupra dobânzilor plătite unui rezident al celuilalt stat contractant, cota de impozit prevăzută la paragraful 2 al art. 11 va fi redusă la 0%”.
Impozit „zero” pe dobânzi
Cu alte cuvinte, austriecii nu plătesc impozit pe veniturile din dobânzi obţinute în România. La fel şi Austria, care nu şi-a modificat legislaţia internă în domeniul impozitării veniturilor de natura dobânzilor, nu percepe un impozit cu reţinere la sursă asupra dobânzilor plătite unui rezident al României.
„Pentru aplicarea prevederilor convenţiei, beneficiarul efectiv al veniturilor de natura dobânzilor va prezenta plătitorului de venit din România certificatul de rezidenţă fiscală eliberat de autorităţile fiscale din Austria, în original (sau copia legalizată), însoţit de o traducere autorizată în limba română”, ne-a informat Ioan Mihaiu, directorul executiv al Finanţelor bihorene. Informaţii suplimentare pot fi obţinute la Administraţia Finanţelor Publice a municipiului Oradea sau DGFP Bihor, Oradea str. D.Cantemir, nr. 2b, camera 104 şi respectiv 303.
Citiți principiile noastre de moderare aici!