Piese din colecția Tezaurului Istoric a MNIR, piese expuse în diferite muzee de istorie şi arheologie din ţară, ori piese care nu au mai fost prezentate până acum. Podoabe din aur și din argint, accesorii vestimentare, armament de paradă, piese de harnașament, veselă geto-dacică, dar și tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti. 1000 de piese de aur şi argint care acoperă cinci milenii de existenţă şi sunt estimate la 69 de milioane de euro, valoare la care a fost asigurate piesele. Toate vor fi văzute în cadrul expoziţiei „Aurul și argintul antic al României” care, reprezintă, aşa cum spun specialiştii Muzeului naţional de Istorie a României, „încununarea cu succes a unui proiect muzeologic de anvergură națională, unul dintre cele mai mari demersuri de acest fel organizate în România în ultimii 20 de ani”. Este astfel pentru prima oară când publicul din România are posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre- și protoistorice sau de epocă clasică din colecțiile muzeale din țară.Expoziția-eveniment itinerantă Aurul și argintul antic al Românieiva fi itinerată de MNIR la Muzeul Țării Crișurilor .
Este astfel pentru prima oara când orădenii au posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrariei pre- şi protoistorice sau de epocă clasică din colecţiile a 31 de muzee din ţară.
Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” va putea fi vizitată în 12 oraşe din ţară. Oradea este al doilea oraş din ţară, după Timişoara, în care vor fi expuse cele 1000 de obiecte de aur şi argint care acoperă o perioadă de cinci milenii. Valoarea expoziţiei este estimată la 70 milioane de euro. O astfel de expoziţie se ţine în România doar o dată la o generaţie, iar cea mai mare astfel de manifestare s-a ţinut acum 25 de ani.La Muzeul Naţional de Istorie a României, timp de 4 luni cât au fost expuse piesele arheologice, peste 11.000 de vizitatori au trecut pragul instituţiei, iar la Timişoara peste 6.000 de vizitatori au văzut expoziţia care rămâne la Muzeul Banatului până pe 29 iunie. Din 16 iunie, expoziţia va fi vernisată la Muzeul Ţării Crişurilor. „Aurul şi argintul antic al României reprezintă încununarea cu succes a unui proiect muzeologic de anvergura natţonală, unul dintre cele mai mari demersuri de acest fel organizate în România în ultimii 20 de ani.
Povestea expoziţiei
Povestea expozitiei “Aurul si argintul antic al Romaniei” începe in anul 2010, când 140 de obiecte preţioase descoperite pe teritoriul României au fost expuse la Roma. Evenimentul a fost unul de succes, dar parcă oferea prea puţin din potenţialul pe care îl avea. Reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie a României au solicitat sprtijin în ţară pentru a organiza o expoziţie de amploare.
Astfel s-a ajuns ca expoziţia să aibă 1004 piese care provin de la 32 de muzee. Obiectele din aur şi argint din expoziţie sunt bijuterii, fibule, pandative, cupe, coifuri, mici statuete sau tot felul de alte ornamente, descoperite fie întâmplător , fie în morminte ce datează din antichitate, piesele datate din epoca bronzului până în secolul V după Hristos.Fiecare piesă din expoziţie are povestea ei.
Printre artefactele prezentate în expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” există atât exemplare cu o lucrătură mai simplă, cât şi adevărate puncte de referinţă în arta metalului preţios.
Mărturie pentru veleităţile artistice şi îndemânarea orfevrilor de altădată sau pentru complexitatea soluţiilor tehnologice folosite pot sta, printre altele, piesele din inventarele ansamblurilor princiare getice :Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coţofeneşti, Agighiol sau Peretu, diversitatea şi bogăţia de forme a orfevrăriei dacice :brăţările polispiralice de aur descoperite în zona cetăţii de la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti şi, nu în ultimul rând, inventarele funerare şi tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichităţii Târzii, Pietroasa, Apahida, Cluj-Someşeni sau Histria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!