Pentru a reaprinde flacăra mineritului la Băiţa, dar şi pentru a ecologiza iazul de decantare Fânaţe, britanicii de la Vast resorces au luat un credit. Ei consideră că mina poate deveni rentabilă, ca şi halda de steril din Fânaţe, utilizând tehnologii avansate. Vast Resorces a cumpărat mina și iazul de steril cu 1,2 milioane de dolari în urmă cu patru ani. Compania a fost fondată în anul 2005, având ca obiect de activitate explorarea zăcămintelor minerale din Zimbabwe şi Africa de Sud.
În completarea activităţii din Africa, în mai 2013, Vast Resources şi-a îndreptat atenţia către România, în vederea dezvoltării strategiei de business.1.800.000 tone corp de minereu de aur-tungsten-molibden cupru-argint-zinc-plumb la 6% cupru echivalent mizau investitorii britanici că s-ar afla în interiorul zonei de licență minieră , conform datelor din Sistemul de raportare rusesc a resurselor şi rezervelor. Pe site-ul companiei se afirmă că instalațiile și echipamentele din mină sunt conservate, dar necesită unele reabilitări, că mina are infrastructură atât la suprafaţă, cât şi în interior.
La ecologizarea celor peste 16 ha de la Fânaţe urmează să lucreze 30 de oameni, anunţă Vast Resources. Cererile de angajare curg însă pentru un loc de muncă în mină, deoarece intenţia declarată a Vast Resources a fost de a angaja 300 de mineri, după obţinerea licenţei. Din cauza lipsei de investiții de capital și de modernizare a minei a devenit nerentabilă și a fost închisă în 2013.
Operaţiune de extragere a metalelor din iazul de decantare ecologizarea zonei ar putea dura trei ani. Cele 4, 6 milioane steril care urmează să fie prelucrate sunt rezultatul prelucrării rocilor calcaroase extrase timp de 40 de ani. Vast Resources deține o participație de 80%, într-o licență de prospectare peste baraju de steril Fânaţe. Această licență constituie un drept separat de licenţa de exploatare a minei, care se lasă aşteptată și care a făcut obiectul procesului de fuziune.
Citiți principiile noastre de moderare aici!