Ionuţ Murg şi Denisa Nica, ambii elevi la Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea, au reuşit să creeze o aură de mister aparte icoanei pe sticlă. Cei doi tineri au obţinut rezultate excepţionale la Olimpiada Naţională „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, desfăşurată zilele trecute la Sibiu. Elevii profesorului Gheorghe Costea de la Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea au participat la două dintre secţiunile acestui concurs: pictură populară pe sticlă şi pictură de icoane pe sticlă.
Ionuţ a reuşit să creeze o splendoare de icoană inspirată din bogăţia peisajelor Apusenilor (Tulnicăreasa), în timp ce Denisa a optat pentru o superbă lucrare artistică de inspiraţie religioasă: un prâsnicar care a cuprins mai multe scene cu Obiceiuri şi Datini de Crăciun.
Timp de şase zile, cei doi elevi şi-au pus imaginaţia la lucru şi au reuşit să fascineze ochiul avizat al juriului alcătuit din specialişti în domeniu. Astfel, ucenicii profesorului Gheorghe Costea au obţinut un frumos şi meritat loc I la acest concurs: Ionuţ Murg, la secţiunea pictură populară pe sticlă, iar Denisa Nica, la pictură de icoane pe sticlă.
Participări şi premii
Competiţia s-a desfăşurat la Muzeul „Astra” din Sibiu, în perioada 6 – 11 august, şi a adunat la start nu mai puţin de 250 de copii din toate judeţele ţării.
„Cei doi copii s-au pregătit pentru concurs cu câteva luni înainte. La Sibiu, elevii mei au avut de făcut o demonstraţie practică, originală. Denisa Nica s-a prezentat la concurs cu o scenă de Crăciun, în timp ce Ionuţ Murg s-a inspirat din viaţa şi preocupările ţărăneşti, realizând astfel o Tulnicăreasă. Sunt mândru de rezultatele lor”, a spus prof. Gheorghe Costea.
Elevii profesorului Costea nu sunt la prima realizare de acest gen. Ei au mai obţinut locul I şi la Concursul Naţional „Domn, Domn să-nălţăm” organizat de Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, în decembrie 2013.
Totodată, elevii de la Cercul de Pictură de la Palatul Copiilor, coordonaţi de profesorul Gheorghe Costea, au participat la Concursul Internaţional „Cupa Crisius” (mai 2014, Chişineu Criş), la Concursul Internaţional de Meşteşuguri Tradiţionale „Mâini de Aur” (mai 2014 – Huedin), la Festivalul Naţional „Pe fir de baladă” (Târgu Jiu, iunie 2014). La toate participările, elevii s-au întors acasă cu premii şi diplome.
Lucrările relizate de elevii coordonaţi de profesorul Costea au fost expuse şi la Târgul Meşterilor Populari din Oradea, desfăşurat în perioada 19 – 21 iulie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!