Din 1 august şi până în 8 august a.c. se va derula a 19-a ediţie a taberei M.A.S.H. (Medical Adventure School in Holiday), iar din septembrie, copii din 10 şcoli bihorene vor învăţa practic primele manevre de prim ajutor. Din 2001, la M.A.S.H. au fost instruiţi circa 1000 de studenţi şi medici rezidenţi în salvări din situaţii speciale, în condiţii geografice deosebite.
M.A.S.H. a luat fiinţă pentru că studenţii şi rezidenţi în medicina de urgenţă (sau care vor lucra cu serviciile specializate de urgenţă) nu învăţau pe băncile facultăţii practica salvării în situaţii speciale, prin urmare nu aveau nici abilităţi necesare să ajungă să salveze oameni de pe te miri ce munte ori prăpastie sau peşteră. Acum, M.A.S.H. se concepe ca un mediu de dezvoltare a populaţiei care poate contribui la salvarea unor persoane aflate în dificultate pentru că de cele mai multe ori, primii ajunşi la locul producerii unui accident/incident sunt simpli cetăţeni, ale căror gesturi pot fi salvatoare de viaţă, făcând astfel diferenţa dintre viaţă şi moarte.
„Absolvenţii” M.A.S.H. devin la rândul lor formatori, învăţătura practică propagându-se mai repede la cât mai multă lume.
De anul trecut, absolvenţii M.A.S.H. distribuie cunoştinţele practice copiilor din şcoli,, iar din toamnă această activitate se va mări, 10 şcoli din Bihor fiind cuprinse în proiectul de iniţiere a copiilor în salvare de vieţi omeneşti. Practica la copii va fi săptămânală şi se va întinde pe tot parcursul anului şcolar.
La 1 august a.c. începe a 19-a ediţie a renumitei tabere M.A.S.H.. Până în 8 august a.c., 65 de studenţi şi medici rezidenţi în medicina de urgenţă vor învăţa şi practic cum să salveze oamenii aflaţi în nevoi, în zona montană. 30 de organizatori (medici, salvamontişti etc) îi vor ajuta pe studenţi şi rezidenţi să se descurce în zone geografice dificile ca să poată salva oameni aflaţi în situaţii extreme.
Reamintire
M.A.S.H. (Medical Adventure School in Holiday) are menirea să completeze studiile din facultate şi rezidenţiat cu realitatea vieţii de zi cu zi pentru căîi învaţă practic pe studenţi şi rezidenţii în medicina de urgenţă cum să salveze oameni aflaţi în situaţii de urgenţă. M.A.S.H. a devenit treptat un eveniment de referinţă în activităţile de pregătire şi instruire a voluntarilor din medicina de urgenţă şi a salvărilor în situaţii speciale.
Tabăra M.A.S.H. a luat fiinţă de la un student, Mihai Botea, pe atunci preşedinte al Asociaţiei Studenţilor Medicinişti. Mihai a relatat că, într-o vară le-a propus colegilor să meargă împreună la munte şi ca să îmbine utilul cu plăcutul, s-a ivit ideea de a chema oameni pregătiţi cu ei pentru a-i învăţa lucruri care nu li se predau la facultate. Împreună cu dr. Hadrian Borcea, a fost iniţiată şi coordonată o acţiune care avea apoi să se constituie într-o asociaţie.
S-a născut SARTISS (Search and Rescue Team in Special Situations ), care reuneşte salvatori din mai multe domenii de activitate implicaţi în acţiuni de căutare-salvare a oamenilor aflaţi în situaţii speciale: cadre medicale SMURD, salvatori de la Salvamont-Salvaspeo etc.
Scop
Scopul M.A.S.H. era crearea bazei de pornire pentru dezvoltarea unei structuri de susţinere a echipelor de intervenţie în situaţiile speciale de salvare (servicii de urgenţă medicală, pompieri, Salvamont, Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului de Interne etc). Iniţial, M.A.S.H. a fost gândit ca un program care să iniţieze în pregătire salvatorii care urmează să intre în colaborare cu serviciile specializate existente acum sau să înfiinţeze propriile servicii de intervenţie. Azi, misiunea M.A.S.H. e de a populariza mijloacele prin care populatia poate contribui la salvarea unor persoane aflate în dificultate. De cele mai multe ori, primii ajunşi la locul producerii unui accident/incident sunt oameni simpli care însă pot face unele gesturi salvatoare de viaţă până la sosirea echipajelor specializate. La finalul taberei M.A.S.H., cursanţii vor fi dobândit unele abilităţi şi vor avea suficiente aptitudini şi competenţe să transmită mai departe informaţiile primite. Prin duplicarea de oameni cheie în situaţii speciale, tot mai mulţi medici vor şti astfel cum şi cu cine trebuie să lucreze în astfel de situaţii,, creîndu-se astfel o interoperabilitate între echipele care intervin în timpul unei misiuni de salvare.
Fără apă şi curent
Toţi absolvenţii M.A.S.H. constituie astfel o platformă de voluntari, o resursă umană care se măreşte an de an care poate oricând să fie folosită şi să contribuie la fluidizarea desfăşurării intervenţiilor, cu costuri minime. Acest obiectiv devine esenţial în zilele noastre, când dezvoltarea rapidă a societăţii contemporane atrage inevitabil şi situaţii care pot pune viaţa în pericol. În plus, deseori o interventie de salvare în situaţii speciale necesită un număr ridicat de persoane: salvatori, tehnicieni, pompieri, poliţişti, chiar personal care pregăteşte ceaiul şi cafeaua.
Ca în fiecare an, tabăra M.A.S.H se desfaşoară la glăvoi (în Muntii Apuseni, Platoul Padiş), locaţie special aleasă de organizatori din cauza condiţiilor: fără resurse electrice, fără apă curentă, canalizare sau orice fel de infrastructură. Crearea unui cadru cât mai apropiat de o situaţie reală de salvare, scoaterea din normal, din aria de siguranţă şi confort sunt condiţii estenţiale pentru a oferi cursanţilor o imagine a ceea ce ar presupune apariţia unei situaţii de urgenţă în care trebuie să se descurce ei şi să şi salveze pe alţii.
Tabăra de vară M.A.S.H 2014
Participanţii la M.A.S.H din perioada 1-8 august a.c. vor avea următorul program:
– o săptămână de stat la cort,
– cursuri zilnice pe teme de prim ajutor certificate,
– drumeţii in Munţii Apuseni,
– zile tehnice şi de teambuilding: tiroliană, rapel, căţărare etc,
– concursuri tematice,
– demostraţia unei intervenţii de salvare în situaţii speciale,
– stabilirea unui punct de prim ajutor în zona taberei şi acordarea primul ajutor calificat pentru întreaga populaţie a zonei respective,
– educaţie montană şi ecologică,
– promovarea sistemelor moderne de comunicare pentru intervenţii şi a aparaturilor specifice,
– animaţie socio-educativă şi elemente de psiho-pedagogie,
– seri sociale cu foc de tabără şi chitară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!