Opera „Cosi fan tutte”, de W. A. Mozart este capul de afiş a celei de-a treia ediţii a proiectului Operacademy, prevăzut a avea loc în Oradea, în luna octombrie a acestui an. Pentru o colaborare în cadrul acestui proiect, la invitaţia Academiei de Operă din cadrul Universitatii din Beijing – Peking University, Stelian Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Culturale Operacademy şi Julian Smith, directorul muzical al Operacademy au organizat o audiţie la Beijing, în datele de 12 şi 13 mai.
Obiectivul: selecţionarea a doi-trei cântăreţi chinezi pentru producţia Operacademy 2016 “Cosi fan tutte”. Spectacolele din proiectul Operacademy 2016 vor avea loc la Oradea, în 14 si 16 octombrie 2016, acesta fiind a treia ediţie Operacademy, după ce în 2015 pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea s-a jucat „Flautul fermecat”, iar în ediţia inaugurală, din 2014, se pusese în scenă „Nunta lui Figaro”, avându-l ca autor pe acelaşi geniu originar din Salzburg.
La audiţia din 12 mai, desfăşurată la Peking University, s-au prezentat 27 de cântăreţi, transmite tenorul Stelian Gheorghe. Pentru a doua etapă, cea de lucru individual din data de 13 mai au fost selecţionaţi zece cântăreţi, iar din aceştia vor rămâne doi sau trei interepreţi aleşi spre a face parte din distribuţie. Operacademy transmite că numele chinezilor selecţionati vor fi făcute publice abia după desfăşurarea altor audiţii, urmând să fie făcută o selecţie şi din înscrierile online deschise pentru artiştii doritori să participe la Operacademy 2016.
Chinezii sunt buni!
„La Beijing, am constatat că nivelul de pregatire al studenţilor Academiei de Operă este unul foarte ridicat. Va fi o plăcere pentru noi să putem beneficia de prezenţa lor pe scena oradeană şi mai ales să colaborăm cu o instituţie atât de prestigoasă, cum este Peking University – Universitatea de Stat din Beijing. În acelaşi timp, interesul arătat de Academia de Operă din cadrul Universităţii faţă de Operacademy vine să confirme încă o dată faptul că un astfel de proiect este foarte important pentru un tânăr artist, indiferent de ţara de origine”, a declarat Stelian Gheorghe cu această ocazie.
În vederea colaborării dintre cele două instituţii, va fi întocmit un parteneriat care va sta la baza dezvoltării legăturilor dintre prestigioasa universitate din China şi Asociaţia Culturală Operacademy.
Cu ocazia audiţiei de la Beijing, Operacademy le-a lansat primitoarelor gazde chineze invitaţia de a participa la spectacolele “Cosi fan tutte” de la Oradea.
„Sperăm să o avem în mijlocul nostru pe doamna presedinte a Academiei de Operă, Jin (Kim) Man, precum şi pe profesorii Yang Li, bariton si Chen Wang, soprano”, transmite tenorul Stelian Gheorghe, care anunţă că au demarat deja înscrierile online pentru cântăreţii care doresc să participe la Operacademy 2016. Detalii se găsesc pe www.operacademy.eu.
Internaţional de la bun început
La cele două ediţii precedente ale Operacademy au participat 24 de tineri artişti din 12 ţări: Canada, Marea Britanie, Austria, Italia, România (inclusiv orădeni), Franţa, Columbia, Bulgaria, Australia, Polonia, Uzbekistan şi Rusia.
Încă de la început proiectul a fost sprijinit financiar şi logistic de către Consiliul Judeţean Bihor, iar începând cu 2015 proiectul Operacademy beneficiază şi de finanţarea Guvernului României, prin Ministerul Culturii, alături de un număr important de sponsori şi parteneri din Oradea şi din străinătate.
La rândul lor, Teatrul Regina Maria şi Filarmonica din Oradea au fost partenere Operacademy în ediţiile precedente, iar organizatorii contează pe sprijinul celor două instituţii de cultură orădene şi pentru ediţia din acest an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!