În dimineața zilei de joi, 10 februarie 2022, au avut loc audieri la DNA Oradea, în dosarul pentru concursul de ocupare a posturilor de directori în învățământul preuniversitar. Procurorii anticorupție orădeni suspectează că s-au comis o mulțime de infracțiuni cu ocazia organizării acestui concurs. Ancheta DNA Oradea a pornit de la o plângere penală, după ce un candidat pentru funcția de director la Școala Gimnazială „Avram Iancu” a obținut inițial nota 5,40 la proba scrisă a concursului, iar după recorectare a sărit la 7.
[eadvert]
„Un candidat a obținut în faza inițială nota 5,40 pe un examen de tip grilă, adică un examen care nu presupune niciun fel posibilitate de eroare deoarece se aplică un șablon. Nu s-au admis niciun fel de contestații la răspunsuri ca să se invoce o posibilitate de modificare a notei. În mod subit, după ce comisia de corectare a lucrărilor a stabilit nota 5,40, la recorectare nota a fost mărită în mod inexplicabil la 7. Se pare că este vorba de o fraudă grosolană a candidatului împreună cu persoane de la vârful învățământului bihorean. Probele sunt zdrobitoare, e o fraudă ca-n filme, cu complicitatea unor persoane care s-au implicat activ. După ce frauda a fost demascată și s-au făcut verificări, candidatul cu pricina nu a avut niciun fel de remușcări. Mai mult, acesta a participat și la interviul pe care l-a câștigat și astăzi ocupă o funcție de director, ca urmare a unei fraude pentru care există probe zdrobitoare”, a declarat avocatul Răzvan Doseanu la intrarea în DNA.
Răzvan Doseanu este avocatul Gheorghinei Bîrlădeanu, contracandidata lui Ioan Sorin Cuc pentru funcția de director la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Oradea, cea care a denunțat concursul.
Suspecți
Mioara Țigan, directoarea Casei Corpului Didactic Oradea și președintele comisiei de examinare la concursul care a avut loc la sfârșitul anului trecut, a fost prima chemată la audieri, la ora 10.00. Aceasta a solicitat amânare cu o oră a audierii ei. Țigan nu a declarat nimic la intrarea în DNA Oradea, avocata acesteia spunând că nu știe de ce a fost chemată și că urmează să afle.
Al doilea chemat la audieri a fost profesorul Ioan Sorin Cuc, actualul director al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”. El a sosit la DNA Oradea cu puțin înainte de ora 11, însoțit de avocatul Cătălin Cristea. Și acesta a susținut inițial că nu știe de ce a fost chemat la DNA.
Ambii au calitatea de suspect în dosarul în care procurorii orădeni anticorupție fac cercetări pentru fraudarea concursului de directori de școli.
Acuze
Procurorii anticorupție orădeni le-au adus la cunoștință celor doi calitatea de suspecți în dosar. Mioara Țigan este acuzată de abuz în serviciu și fals în înscrisuri oficiale, iar Ioan Sorin Cuc de abuz în serviciu, fals, uz de fals și fals în înscrisuri oficiale.
La ieșirea de la DNA, avocata Simona Pașcu a declarat că Mioara Țigan este acuzată de abuz în serviciu, de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
„Ceea ce stă la baza acestei sesizări este o atitudine disperată a doamnei Bîrlădeanu de a deveni directorul unei școli, în condițiile în care doamna Bîrlădeanu nu este competentă (din câte se pare) nici măcar să întocmească un tabel în excel și nici măcar să transmit un email. Această atitudine disperată a doamnei Bîrlădeanu de a redeveni director de școală se va demonstra că este una și nereușită”, a declarat Simona Pașcu.
Ea susține că clienta sa nu se face vinovată de niciuna dintre acuzele aduse acesteia, joi, de procurorii DNA Oradea.
„Această fază, această calitate de suspect (pentru că i-a fost adusă la cunoștință calitatea de suspect) este o fază fază incipientă a dosarului de urmărire penală și a cercetărilor. În final, se va demonstra nevinovăția clientei mele. Sunt convinsă, și voi lupta până la capăt, pentru a demonstra această nevinovăție, că și organele de urmărire penală vor ajunge la aceeași concluzie”, a mai declarat Pașcu.
Potrivit avocatei Pașcu, acuzațiile se referă la faptul că Țigan ar fi completat acel formular de concurs al candidatului Cuc.
„Este total nejustificat. Repet, clienta mea este nevinovată”, a mai completat Pașcu, precizânt că nu cunoaște conținutul dosarului.
„Abia astăzi, după ce ne-a fost adusă la cunoștință această calitate, am depus o cerere să studiem dosarul în întregime”, a mai spus avocata.
În schimb, Cuc și avocatul său, au refuzat să facă declarații la ieșirea din sediul DNA Oradea.
Potrivit surselor Jb și Bihon.ro, în cadrul examenului s-a folosit „cerneală simpatică”. Concret, Ioan Sorin Cuc este acuzat că ar fi folosit „cerneală simpatică” atunci când ar fi realizat lucrarea. Testul grilă ar fi fost scos, apoi, din seiful Casei Corpului Didactic din Oradea și completat corect.
Menționăm că, „cerneala simpatică” sau cerneala incoloră devină vizibilă numai la căldură sau prin tratarea cu diferite soluții speciale, însă ar fi fost descoperită de procurorii DNA Oradea în perioada cercetărilor.
Trimite articolul
XIar oamenii striga continuu de catava vreme ca se intampla astfel de lucruri.
Exact ca si in cazul repartizarii copiilor potentatilor orasului si ai judetului numai la liceele cu profilele cele mai bune . Totul doar “prin calculator” !!!!!
Iar mizeriile se intampla .
Dosianu o apara pe madam Barladeanu ? Sau acuza in numele ei?
Pai el cum si-a strecurat copii la Gojdu pe linga impartirea facuta de acelasi calculator?
MAFIE!!!
Asta este in invatamantul bihorean. Cu d=na Barladeanu in frunte, care nu vrea sa accepte ca a pierdut. Si cu d-l Nicoara de la Gojdu ,care reclama presiuni politice si nicidecum ca era mielusel si pupa in fund toata spuma oamenilor cu influenta ai Bihorului.
-
Dacă se dovedește înșelăciunea a câștigat. A luat concursul. Nu a putut concura cu mizeriile celor puși acolo sa fie corecți?
la noi toate concursurile sunt de forma si iese cine vrea partidul si cei din comisia de examinare la sugestia parvenitilor politruci de la putere, totul se traficheaza pe bani si influenta, prietenii si gasti.
E clar daca a venit doseanu, doana respetiva este vinovata .
Se stie ca doseanu nu apara nevinovati, doar vinovati ca sa scoata mii de euro de pe ei…
Sta mintea in loc! Cel putin a mea…
-
Dacă as fi fost în locul doamnei Mioara mi s-ar fi părut riscant și mie sa nu-i dau cistig de cauza unui domn care scrie cu cerneala simpatica la un examen atit de important.
Si toti prostalaii il injurau pe Bolojan cand vroia sa puna el directorii lui? Stie Bolojan cine trebuie demis si cine sa fie pus in locul lui.
-
Interesant, dar nu oamenii lui Bolojan de la inspectorat au făcut aceste fraude? Negrean este și director și consilier local. Nu este conflict de interese? Sa ne spună ANI
Mai poate fi investigat și cazul examenului de la Lugașu de Jos, Până acolo vede oare DNA?
Bolojan trebuie sa numeasca directorii
-
Pai chiar el ii numeste prin acolitii sai …chiar nu se prinde nimeni….toate examenele din Oradea sunt trucate…
Mare descoperire a dna in macaroana ! Pai,exista functie de conducere in romanica la orice unitate de stat in care numirea,examenele,admiterea in functii de conducere sa nu se faca cu spaga pile si din condeiul partidului ?
De probă de la interviu nu se sesizează nimeni! Acolo a fost măcel!
“România lucrului bine făcut”
Nu cred asa ceva. Acusi o sa ziceti ca si notar ajungi doar pe pile.
-
Nuuuuuu.!
doar pe PCR -
Intreab-o pe d-na notar Codruța Valean. Ea se ocupa exclusiv de tot ce inseamna intabularile apartamentelor lui Prima, firma lui Kopany. Si nu taxeaza decat intre 3000 si 4500 de lei pe un apartament. Plus comisioanele procentual ptr. intermedierea notarială.
Personal am platit 5.600 de lei ptr. un apartament de 75 m patrati in luna martie 2019.
Iar sotul sau, d-l Vălean e prim procuror sef.
Acum o saptamana i-a platit articol ptr. reclamă in Bihon, cu laude si osanale fiului lor.
Fiu care a luat nota 9,80 la examenul de notari publici.
Sigur ca este doar o intamplare ca fiu-sau e fiu de notar si de procuror sef!?
Sunt absolut convins ca astia doi (parintii) nu au cunoscut pe nimeni la Bucuresti, locul unde s-a tinut examenul!🙈
Doar si ei au terminat studiile si si-au dat examenele ptr.magistratura si intrare in Vorpyl Notarilor Publici tot acolo si probabil cu aceeasi oameni care iau deciziile.
Metodele prin care se ocupă funcțiile importante în stat sunt de sorginte mafiotă. Nu o spun eu, o spun mari oameni de cultură și personalități care au dovedit ceva prin propriile forțe.
Cine să-i asculte și să ia m[suri? Angajați care au beneficiat de aceste metode?
Ar putea sa se extinda cercetarea la toate examenele din sistemul de invatamant din ultimii 3 ani si se vor descoperii aceleasi manarii. Candidati de nota 5 la scris care la interviu iau nota 10. pentru a primi postul in defavoarea candidatilor de 8 la scris. o adevarata increngatura pornind de la inspectoratul scolar.
Asteptam ca DNA sa verifice unele proiecte de regenerare urbana cu exproprieri a primariei si proiectele unor dezvoltatori imobilari in interiorul coridoarelor de expropriere. Mi se pare ca este un conflict de interese, abuz in serviciu si mi se pare ca se incearca influentarea abuziva a pretului de vanzare al imobilelor in favoarea unor dezvoltatori imobiliari, creand prejudiciu fostiilor proprietari de imobile. Cum se explica ca un teren in 2018 se afla in interiorul unui coridor de expropriere, iar dupa nici 2 ani de zile acel teren este scos din coridorul de expropriere dupa ce noul proprietar este un dezvoltator imobiliar ? Dovezile sunt hartile satelit ortofoto publicate de primarie si avizele CMUAT pentru dezvoltatori pe acelasi amplasament.
-
S-ar putea sa fie expropiata si cladirea DNA
iar o perioada DNA sa se mute in Cluj. Bolojan ii muta de aici daca vrea., sau le da niste terenuri in une;e zone si e rezolvata problema
Va pot spune de azi cine vor conduce școlile din aprilie. O mascarada de concurs.