Surpriza neplăcută oferită atât organizatorilor, cât şi participanţilor care au onorat invitaţia a fost că doar opt candidaţi reprezentând UDMR, PPDD, PPMT şi PRM au venit să-şi facă auzite platformele, programele pe care le au pentru firmele din Bihor. Menţionăm că organizaţiile patronale care au pus la cale această întâlnire reprezintă mai mult de jumătate dintre firmele care activează acum în Bihor.”Scopul acestei întâlniri nu era acela ca cei care candidează pentru un loc în Parlament să intre în polemici, în dispute personale „, a spus preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian, făcând aluzie la faptul că una dintre pretendentele la fotoliul de deputat a renunţat să onoreze invitaţia imediat ce a aflat că doamna cu care îşi dispută locul în Parlament nu va fi prezentă, având un alt program.Invitat la discuţii, candidatul UDMR Pasztor Szandor şi-a exprimat la rândul său părerea de rău că nici orădenii nu sunt interesaţi să participe la întruniri care le vizează viitorul şi bunăstarea , în cele din urmă . „Probabil dacă rulam filme pe pereţi sau muzică rock erau mai mulţi interesaţi”, a spus Pasztor Szandor.
Participanţii la discuţii au fost provocaţi de Eugen Cosma, unul dintre moderatorii întâlnirii, să decripteze tarele accesării fondurilor europene. „Nu mă feresc să spun că HURO- Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria funcţionează. Aceasta în contextul în care noi am fost la vecinii noştri şi împreună am reuşit să creăm consorţii noi. În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor cred că ceva nu funcţionează pe axa: Bruxelles-Bucureşti-
Teritoriu. Trebuie să rupem cumva problemele acestea să aducem proiectele la un nivel de decizie mai jos”, consideră candidatul UDMR la Senat.
Pariază pe rural
Silvicultor de profesie, candidatul PP-DD Tirla Alexandru Marius mizează pe afaceri în zona rurală, colegiul în care candidează fiind unul eminamente rural.„Noi vrem să schimbăm mentalităţi în politică. Se pot face afaceri şi la ţară , iar agricultura poate fi şansa relansării României ”, a spus Tirla Alexandru Marius. Domnia sa a identificat ca şi obstacole în calea absorbţiei fondurilor europene birocraţia şi politizarea proiectelor.
Subiectul lansat în discuţie de Federaţia Patronilor Bihor şi Camera de Comerţ i-a venit „ca o mânuşă” candidatului PPDD la Senat, profesorul universitar doctor Vasile Dumbravă. Probabil cel mai titrat candidat din Bihor la Parlament, Vasile Dumbravă este originar din Chesa, comuna Cociuba Mare, comună a cărui prim-cetăţean de onoare a fost desemnat recent. Vasile Dumbravă a abordat problemele ridicate de mediul de afaceri din perspectiva cunoscătorului, universitarul fiind preşedintele Clubului Investitorilor 01 din România. În spiritul fair-playului, Vasile Dumbravă a remarcat „cu satisfacţie atitudinea pozitivă a UDMR”. Cu regret, candidatul PPDD la Senat a spus că orice iniţiativă a sa de a aduce investitori în Bihor s-a lovit de opacitatea autorităţilor locale. „Investitorii pe care doream să-i aduc în Bihor s-au oprit în Hunedoara. , iar în Giurgiu au ajuns industriaşii şui Berlusconi. Investitorii din Chicago i-am dus la Nitramonia Făgăraş”, a spus Vasile Dumbravă. Printre altele însă, profesorului Dumbravă i se datorează introducerea Băilor Tinca în circuitul naţional al staţiunilor balneare. Dacă cei de la UDMR promit că în cazul în care acced la Guvernare, Bihorul va avea măcar Ministrul Transporturilor ceea ce ar garanta realizarea unui tronson din Autostrada Transilvania, candidaţii PPMT consideră că Bihorul poate fi prosper doar dacă banii rămân în Bihor. Ceea ce s-a şi întâmplat, de-altfel când UDMR a deţinut preşedinţia CJ, judeţul nostru ocupând primul loc la redistribuirea banilor. Zatyko Gyula, candidatul PPMT mizează pe federalizarea fiscală şi pe producţia de alimente, energie şi gestionarea judicioasă a apei. Doctorul Balog Arpad care a reprezentat PPMT la discuţii a atras atenţia asupra necesităţii ca în economie forţa de muncă să fie una calificată, dar şi sănătoasă.Pentru „un stat puternic centrat pe cetăţean, pe o legislaţie unitară şi refacerea legilor date din 1990 încoace, împachetarea în legi simple şi crearea răspunderii pe toate liniile” a militat candidatul PRM Ioan Gavrilă Mărcuş. În opinia domniei sale astfel s-ar crea premisele pentru un mediu de afaceri „curat, corect, permisiv”. Întrebaţi dacă vor consulta mediul de afaceri atunci când vor propune legi care vizează activitatea economică, toţi candidaţii au considerat că aceasta este o condiţie absolut necesară.
„Avem senzaţia că nu suntem auziţi”
Cel mai convingător însă a fost colonelul Grigore Bartoş, candidat PRM care a garantat că se va ţine întocmai de cuvânt aşa cum a făcut-o de-a lungul carierei sale militare. „Cuvântul meu a fost ca un legământ faţă de promisiuni”, a spus candidatul PRM. Aplicat, ca de fiecare dată despre ceea ce înseamnă problemele unui om de afaceri a vorbit doamna Maria Sabin. Domnia sa a subliniat „interesul fantastic pe care noi îl avem faţă de Parlament, dar avem senzaţia că nu suntem auziţi”. Termeni definiţi ambigu, tematica, lipsa termenelor şi a răspunderii judecătoreşti din legislaţia care vizează mediul de afaceri „crează o categorie profesională deasupra legii”, a spus Maria Sabin. Legea insolvenţei care generează în acest moment o insolvenţă indusă, nu una reala a fost doar unul dintre aspectele evidenţia ca fiind vinovată de închiderea firmelor.
Candidatul UDMR Husar Istvan a spus că a recepţionat mesajul lansat de Maria Savin şi că şi-ar dori ca UDMR să fie şi în Parlament şi la Guvernare fiindcă poţi promite cuiva că rezolvi problemele care le invocă doar dacă eşti la decizie. „Sperăm să avem ocazia să punem în operă mesajul dumneavoastră”, a spus Husar Istvan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!