Fiecare început de an aduce în suflete vibrația poeziei eminesciene. Copii și adolescenți, elevi, adulți și seniori se adună împreună pentru a încerca să pătrundă sensurile poeziei eminesciene și pentru a dezbate ideile importante care răzbat din operă, dar și să cânte și să recite cele mai frumoase poezii ale poetului nostru național, Mihai Eminescu.
Filialele Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai” au găzduit timp de două zile evenimente dedicate aniversării celor 165 de ani de la nașterea Luceafărului Poeziei Românești.
Prietenii seniori ai Filialei Dacia a instituției de cultură s-au adunat, în data de 14 ianuarie, pentru o dezbatere poetică. Dialogul liber și nonconformist a fost presărat cu recitări din poezia eminesciană. Conversația a alunecat din trecut spre prezent, teme care revin mereu în întâlniri sunt cele ale degringoladei politice, a crizei economice și desigur și tema educației au putut fi ilustrate cu versuri din lirica eminesciană.
Profesoara Hortanzza Belicciu a recitat din mereu actuala ,,Glossă”, iar împreună cu profesoara Octavia Vesa au dezbătut tema vieții și morții marelui poet în contextul socio-economic al vremii.
Versurile din criticilor mei l-au făcut pe dr. Lucian Munteanu să afirme că existau multe motive , pentru contemporanii lui Eminescu de a nu-l agrea, în timp ce Ioana Precup , Maria Vancea și Ionel Vidican au ales să recite din creațiile proprii inspirate de poezia și destinul poetului. Poeziile Mariei Vancea au fost ascultate în primă audiție, fiind scrise, după cum însăși a mărturisit, în ultimele zile.
Miorița Săteanu, Maricica Muț și Cozma Aneta au ajuns la activitate împreună cu mama lor, iar surorile Laura și Iulia Crețu, ambele eleve ale Liceului Teoretic German ”Fr. Schiller”, au recitat și au citit poeziile preferate din creația poetului sărbătorit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!