Neregulile nu au contenit să apară. Astfel, pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost efectuate 84 de controale, fiind aplicate nu mai puţin de 94 de sancţiuni constând în 91 avertismente şi trei amenzi în valoarea totală de 16.500.
Nereguli
„Marea majoritate a deficienţelor constatate fac referire la neelaborarea de către Comitetul de Securitate şi Sănătate în muncă a documentaţiei privind măsurile ce se impun cu ocazia temperaturilor extreme”, a precizat Nicolae Hoduţ, inspectorul şef al ITM Bihor.
Nesolicitare raport de la medicul de medicina muncii privind eventualele contraindicaţii pentru lucrătorii care desfăşoară activitate în condiţii de temperaturi extreme, neutilizarea de către salariaţi a echipamentelor individuale de protecţie aflate în dotare, lipsă duşuri şi ventilaţie dar şi neasigurarea unei încăperi cu climatizare adecvată pentru acordarea primului ajutor au fost alte nereguli constatate.
Conform legislaţiei în vigoare, în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie să se asigure apă minerală, câte 2-4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!