Reprezentanţi ai companiei LCG Denmark veniţi de la Copenhaga, Bo Haugaard şi Henning Arboe, au vizitat ferma Nutrientul din Palota, precum şi Centrul Oncologic de la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu, pentru a pune bazele unei colaborări viitoare între entităţi economice din Danemarca şi obiectivele vizitate. Colaborări ce se doresc a fi facilitate prin deschiderea unor linii aeriene externe între Oradea şi Malmo (Suedia), oraş legat de Capitala Danemarcei, Copenhaga, printr-un pod peste Marea Nordului. Alte destinaţii urmărite sunt Londra, Barcelona, Milano, Frankfurt, iar, mai nou, Paris! O altă companie aeriană mare cu care Consiliul Judeţean Bihor tratează separat ar fi operatorul low-cost Ryanair.
Aeronave disponibile şi problema pasagerilor
Reprezentantul holding-ului LCG în România, Ştefan Runcan a subliniat faptul că săptămâna viitoare, două companii aeriene cu care conlucrează LCG se vor întâlni cu operatorii din turism din Oradea, ce vând şi bilete de avion. Potrivit lui Runcan, dacă concluziile acestei întâlniri vor fi pozitive şi tour-operatorii vor arăta că există o resursă de pasageri externi pe viitoarele rute aeriene din Oradea, cele două companii aeriene – una românească şi una străină – sunt dispuse să zboare de la Oradea, din vară! Runcan: „Cei doi operatori aerieni au aeronave disponibile din iulie, dar nu mai târziu de august. Se pot înfiinţa orice destinaţii, dar trebuie să existe pasageri la bord. Dacă nu ne înţelegem pentru zboruri de la Oradea, aeronavele vor fi folosite în altă parte în Europa. Pot să vă spun aceasta cu certitudine. Din partea lor există o solicitudine ca aceste activităţi să înceapă imediat”, a asigurat omul din România al holdingului danez. Runcan a subliniat, însă, că singurele criterii care vor determina dacă vor fi sau nu curse aeriene externe de la Oradea sunt cele ce ţin de rentabilitatea economică. „Reprezentanţii celor două companii vor veni la negocieri cu reprezentanţii agenţiilor de turism, ca să-şi poată finaliza preţul pe bilet. Preţul trebuie să fie competititv faţă de destinaţii posibile similare din Debreţin sau Cluj. Nu va fi o chestiune de afectivitate, ci pur economică”, spune Runcan, convins că nici măcar orădeanul nu va zbura de la Oradea, dacă preţurile la biletele de avion nu vor fi atractive.
„Operatorul aerian are un tipic: vine, face o activitate, face banii şi când s-au terminat banii, dispare şi merge pe altă destinaţie. Dacă vin să opereze zboruri aici, atunci vin să rămână. Aceste lucruri necesită un timp mai îndelungat, nu se poate face de pe o zi pe alta. Eu mizez pe cei care vor să vină la Oradea pentru servicii la costuri reduse sau pentru afaceri. Iau în considerare inclusiv activitatea de transport cargo, nu doar pasageri pe curse low-cost”, a precizat şi Bo Haugaard, vicepreşedinte al holding-ului LCG Denmark, cel care precizează că s-a ocupat de colaborări cu operatori aerieni inclusiv pe aeroporturi din Mexic şi China. Acesta vede acum potenţial bun în Oradea şi Bihor. „La prima vedere, este o regiune cu potenţial de dezvoltare foarte bun”, observă danezul.
Popa: „Aeroportul Oradea e atractiv”!
La rându-i, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa a subliniat că depune toate eforturile pentru ca de la Oradea să se zboare cât mai des, cât mai curând: „Eu nu vreau să fac supoziţii. Am vrea să se concretizeze cele patru destinaţii, cărora li se adaugă Franţa. Eu fac oficiile unei bune gazde, interesată să facem aceste deschideri de rute. Şi pot să vă spun că Aeroportul din Oradea este mai atractiv azi, decât credeam anul trecut, pe vremea asta”. În luna februarie a.c., preşedintele CJ Bihor şi reprezentantul LCG Denmark semnau un document prin care cele două părţi se angajau, pe un calendar concret, să conclucreze pentru aducerea de curse externe la Oradea, ca suport pentru viitoare afaceri dezvoltate între mediul economic bihorean şi firme daneze, din domeniul medical, turism, mediul înconjurător şi cel sportiv.
Turism medical oncologic?
Reprezentantul Centrului Oncologic, dr. Silviu Corbu a arătat că danezii au vizitat Centrul, interesaţi fiind „de partea de inovaţie, cercetare şi de tratament”. Aparent de neimaginat, colaborarea ar însemna inclusiv trimiterea unor pacienţi din străinătate să se trateze de boli oncologice la Oradea! „Sunt interesaţi de proiecte comune de cercetare. Vin cu tratamente inovatoare pe cancerul de sân, pancreas şi o parte din bolile hematologice. Au o linie de cercetare pe partea de radioprotecţie. Sunt foarte interesaţi, pentru că îşi dau seama că nu întotdeauna rezultatele sunt cele aşteptate. Acum trimit pacienţi în Thailanda. Urmează să vină specialiştii dânşilor. Le-a plăcut că avem perspectivă de dezvoltare”, a declarat medicul orădean. Reprezentantul firmei Nutrientul din Palota, Robert Kasa, a afirmat că această companie din Palota, deşi blamată de unii orădeni, „îşi dă interesul pentru protecţia mediului” şi este interesată de o colaborare cu danezii în acest domeniu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!