Teatrul de Stat din Oradea a tras linie la Festivalul de Teatru Scurt, desfăşurat în perioada 25 septembrie – 2 octombrie, în cadrul Toamnei Orădene. Manifestarea culturală a fost una de excepţie, atât prin amploarea şi varietatea evenimentelor, cât şi prin notorietatea invitaţilor – actori, regizori, directori şi critici de teatru. Publicul a răspuns cu entuziasm şi în număr mare provocării acestei ediţii, dedicată spaţiilor neconvenţionale.
Agenda celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului de Teatru Scurt a inclus un număr de 30 de spectacole de teatru, prezentate de 20 de trupe invitate de la teatre din întreaga ţară, printre care Teatrul „Nottara”, Teatrul de Comedie din Bucureşti. Pentru ca sentimentul de sărbătoare să fie complet, o întreagă serie de evenimente conexe au invadat străzile oraşului, publicul fiind invitat să admire parada costumelor Teatrului de Stat, spectacolul de stradă „Iubire de clovn”, carnavalul din Pasajul Vulturul Negru, prezentări de modă pentru cei mici şi pentru cei mari, lansări de carte şi ateliere de creaţie handmade. Din program nu au lipsit concertele de muzică, organizatorii oferind un concert klezmer pe strada Republicii şi un concert Lajko Felix în Moskva Cafe.
Succes
„De mare succes s-au bucurat spectacolele interactive «Statui vivante» şi «Suflet de statuie», care au trnsformat centrul Oradiei într-o adevărată scenă de teatru. Spectacolele prezentate în locaţii închise în festival au atras aproximativ 3.500 de spectatori, cifră la care se adaugă circa 1.000 de spectatori care au asistat la spectacolele de stradă”, a declarat Gabriela Miron, secretarul literar al Teatrului de Stat.
„Bugetul total al Festivalului de Teatru Scurt se ridică la suma de 130.000 de lei, din care 44.000 de lei au provenit din sponsorizări private, 22.300 de lei din vânzări de bilete, iar restul fondurilor au provenit din sprijinul autorităţilor locale şi din proiecte. În acest an, am fost sprijiniţi de D&C. Motivul organizării conferinţei de presă la sediul firmei este acela că am venit să-i «curtăm» pentru ediţia de anul viitor, pe care o pregătim de pe acum”, a declarat într-o conferinţă, organizată săptămâna trecută, Daniel Vulcu, directorul Festivalului.
Reprezentanţii au declarat că pentru ei cultura este extrem de importantă.
„Viaţa fără cultură e ca şi prăjitura fără cremă. Pentru noi cultura este importantă. Acest lucru s-a văzut, pentru că noi am susţinut anul trecut Zilele Muzeului, iar în acest an, Festivalul de Teatru Scurt”, a amintit Sorin David, unul din patronii D&C.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!