Primarul de Marghita a reuşit, după luni de discuţii şi negocieri, să elimine modalitatea de plată injustă pe gospodărie. Marghita a fost prima localitate din Bihor care a izbutit să elimine prevederea impusă de AVE, pe principiul „plăteşti cât arunci”, care s-a dovedit că era mai mult un slogan. Acum, consilierii vin şi spun că vor să scoată de la plată elevii, minorii și studenţii, atunci când aceştia nu sunt acasă, la şcoala online. Primarul spune că o asemenea propunere nu e fezabilă, fiindcă aceasta presupune să se scoată de la plată 3.000 de copii, adică un sfert dintre cei 12.000 de locuitori ai Marghitei. Aceasta ar atrage după sine o redistribuire a tarifului în contul celorlaţi cetăţeni. În plus, un asemenea recensământ, din care să reiasă că un copil e acasă sau la şcoală, este imposibil de realizat. „Sunt gata să fac tot ceea ce depinde de mine, fapt pentru care am intermediat vineri o întâlnire a consilierilor cu domnul vicepreşedinte Mircea Mălan şi cu directorul firmei”, a anunţat primarul Marcel Sas Emil Adăscăliţii, după ce decizia de introducere a tarifului pe persoană de la 1 aprilie a fost respinsă.
[eadvert]
Proiectul de hotărâre privind modificarea planului tarifar pentru persoanele fizice din zona 5 urban, respectiv Municipiul Marghita, prin aprobarea tarifului serviciului de salubritate în lei/persoană/lună, aplicat de către SC Ave Bihor SRL, iniţiat de primarul Marcel-Emil Sas-Adăscăliţii, a fost respins.
Consilierii locali din Marghita i-au cerut primarului, prin vocea consilierului UDMR Anton Arkosi, să-şi retragă de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre. „Ca să formăm şi noi o comisie, pentru a găsi o soluţie optimă. Dacă dăm o hotărâre, atunci să dăm una care să nu dezavantajeze pe nimeni în municipiul Marghita… Într-o lună, cred că se poate face proiectul de hotărâre”, a apreciat consilierul UDMR.
„Ponderea persoanelor avantajate prin această hotărâre e de 70-75% . Amânarea aceasta cu încă o lună o faceţi pe banii cetăţenilor. Adică, cetăţenii mai plătesc încă o lună pe gospodărie. Dumneavoastră v-aţi hotărât doar azi, deşi aţi avut toate informaţiile despre ceea ce urmează să se implementeze. Îmi pare foarte rău. Pentru binele cetăţeanului, să nu-i cheltuim banii încă o lună, eu nu sunt de acord să retrag proiectul de pe ordinea de zi. Puteaţi să spuneţi înainte de şedinţă de câte ori ne-am văzut, vă lămuream şi vă aduceam şi firma. Dumneavoastră puteţi să iniţiaţi oricând o întâlnire cu domnul vicepreşedinte şi cu reprezentantul firmei, ca să nu umblăm la banul cetăţeanului. Dacă prin această decizie, la 70% dintre cetăţeni le e bine, îmi pare rău, eu rămân pe poziţie, eu sunt ales de cetăţeni”, a fost răspunsul primarului de Marghita.
Preşedintele de şedinţă, liberalul Claudiu Ciarnău, a supus la vot amendamentul prin care minorii, elevii şi studenţii să fie scutiţi de plata abonamentului, cu excepţia perioadei în care se află la cursuri online, acasă. Ulterior, constat că acest amendament e doar o intenţie și nu o hotărâre, aceasta fiindcă Primăria nu poate stabili unilateral tarifele. „E în regulă, această decizie se putea discuta dinainte, o să vă facilitez o discuţie cu domnul vicepreşedinte Mălan, care e responsabil pe salubrizare şi cu firma AVE, pentru a purta discuţii şi negocieri pe această temă”, spus primarul, care s-a și ţinut de cuvânt.
„Noi vrem ca şi ceilalţi 25% să fie la fel de avantajaţi prin aceste tarife. Nu mergem cu două talere, toţi plătim taxe, toţi plătim impozite şi toţi cetăţenii Marghitei trebuie să fie respectaţi la fel ”, a precizat consilierul liberal Emil Șandor.
„Stimaţi colegi, ceea ce înţeleg eu e că dumneavoastră, în loc să veniţi din timp cu această propunere, preferaţi ca oamenii să mai plătească o lună pe gospodărie în loc să plătească pe persoană . Niciodată nu o să poţi mulţumi pe toată lumea, să dea Dumnezeu să aveţi succes cu această propunere, dar eu nu o văd realizabilă. Presupune să se facă o prezenţă a copilului dacă e la şcoală sau nu e la şcoală, dacă e acasă sau la facultate. Este o propunere şi o înţeleg. Până la bani cetăţenilor. Faptul că se amână plata pe personă datorită deciziei dumneavoastră, vă asumaţi”, a concluzionat primarul. În luna februarie, când primarul a anunţat că Marghita va fi primul oraş din Bihor în care plata gunoiului se va face pe persoană și nu pe gospodărie, nu au existat obiecţii. Între timp, primarul a capitalizat politic decizia de a plăti gunoiul pe persoană, fapt demonstrat prin reacţiile pozitive, iar acum partidele doresc probabil să puncteze la acest capitol, la rândul lor.
Trimite articolul
XALO SE AUDE UDMR,PSD ȘI PNL????!!!??Trebuia să gândiți voi aceasta propunere in folosul cetățenilor daca erați interesați de binele comunității.De ce acum sunteți părtași toți la jocuri politice în defavoarea orașului?!!???Votați tot ce este în folosul și pentru dezvoltarea orașului astfel peste 4 ani nu mai veniți la cerșit voturi.ps nu uitați că timpul trece și tace tic-tac, tic-tac..
Toata lumea plateste. Si mortii de la cimitir.