În scopul prevenirii apariției cazurilor de toxiinfecții alimentare ca urmare a consumului de alimente, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, în cursul lunii aprilie a desfășurat o serie de acțiuni concentrate de control atât prin specialiștii proprii cât și în colaborare cu alte instrituții deconcentrate ale județului Bihor.
În cadrul acestor activități au fost vizate obiective din categoria pieţelor/ halelor agro-alimentare, unităţi de tăiere, procesare, depozitare, valorificare a produselor alimentare precum şi din categoria unităților de alimentaţie publică. Au fost astfel verificate un număr de 128 unități de carmangerie şi măcelărie, două unități de tranșare carne, două unități de procesare carne, două unități de abatorizare, 225 unități de desfacere a produselor alimentare 58 unități de alimentație publică (restaurante), și un număr de peste 100 mici producători.
Neregulile nu au contenit să apară. Principalele deficiențe constatate de inspectorii sanitari veterinari fac referire la manipularea produselor alimentare fără respectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea normelor de igienă în spațiile de producție dar şi functionarea unităților supuse înregistrării sanitare veterinare fără documentul de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor şi depozitarea și expunerea la vânzare în mod necorespunzător a produselor alimentare.
Sancţini
Cu ocazia acestor activități au fost aplicate un număr de 31 de sancțiuni din care 11 amenzi contravenționale în valoare totală de 14.800 lei, fiind retrase de la comercializare aproximativ 2 tone de carne şi produse din carne. „De asemenea, a fost emisă o Ordonanță de suspendare temporară a activității pentru o unitate de tip carmangerie”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
În ceea ce privește activitatea de sacrificare a mieilor în perioada sărbătorilor pascale inspectorii sanitari veterinari spun că în cadrul obiectivelor autorizate din cadrul județului Bihor, au fost sacrificați sub supravegherea atentă a specialiștilor din cadrul DSVSA Bihor un număr de 1.588 capete tineret ovin și caprin.
12 carcase (reprezentând în total 150 kg carne) au fost reținute de la consum datorită unor modificări incompatibile cu calitatea de aliment. Îmbucurător este faptul că numărul carcaselor reținute de la consum uman a fost mai redus ca în anii precedenți fapt care demonstrează o îmbunătățire a statusului de sănătate a animalelor din cadrul județului spun reprezentanţii DSVSA.
Și în perioada care urmează DSVSA va continua să acționeze în interesul consumatorilor, derulând în cadrul programului național de supraveghere pentru depistarea E. Coli verotoxigen, mai multe acțiuni inopinante de control și recoltare de probe, vizând toate categoriile de obiective care dețin, manipulează, procesează, depozitează sau comercializează carne și lapte, precum și produse din acestea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!