Primii ciobani cu miei de vânzare şi-au făcut apariţia în Piaţa Ioşia Nord, marţi dimineaţa. Aici erau aşteptaţi de medicii veterinari care verificau actele de provenienţă şi crotaliile mieilor bucată cu bucată. La început crescătorii de miei cereau pentru un miel 13 lei/kilogram, dar, ulterior, mieii s-au vândut şi cu 12 lei/kilogram sau chiar şi cu 11 lei.
Orădenii nu se prea înghesuiau să cumpere miel din prima zi, mai mult studiau piaţa. „Eu am venit să văd cum trece kilogramul. O să cumpăr, dar mai aştept o zi sau două. Nu are rost să-l cumpăr de acum”, a precizat Petre Maxim, unul dintre orădenii prezenţi la târg.
Au fost totuşi şi orădeni care şi-au cumpărat miel. „Am cumpărat un miel de 15 kilograme cu 12 lei kilogramul. Am rămas cu 9 kilograme de carne după prelucrare. Mielul m-a costat 180 de lei, plus 30 de lei la măcelar pentru jupuire. Deci, mi-a venit kilogramul de carne cu circa 23 de lei. Eu sunt mulţumit”, ne-a declarat Csordas Iuliu.
Şi în 2016 kilogramul de miel viu s-a vândut cam la fel. Pentru început, comercianţii cereau 14 pe kilogramul de miel viu, dar, preţurile au scăzut la 12 lei ulterior.
Scump sau ieftin?
Ciobanii spuneau că preţul cerut pentru kilogramul de miel viu nu este prea mare, având în vedere cheltuielile pe care le au cu creşterea lor, plus taxele pe care trebuie să le plătească atunci când aduc mielul la piaţă. Pentru fiecare miel adus la piaţă, ciobanii sunt taxaţi de Administraţia Domeniului Public (ADP) cu 10 lei/zi. Pentru acte şi crotalii, la Direcţia Sanitar Veterinară trebuie plătiţi alţi bani.
Măcelarii cer şi ei 30 de lei pentru prelucrarea unui miel şi 35 de lei pentru jupuirea unui ied. La rândul lor, măcelarii plătesc o taxă de 75 de lei pe zi, către ADP.
Cine nu vrea să cumpere miel viu de la Piaţa Ioşia Nord, are varianta măcelăriilor sau a supermarketurilor. De aici pot cumpăra şi cantităţi mai mici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!