Vineri ecologiştii de la Clubul Copiilor şi Elevilor din Beiuş au participat la o dezbatere organizată de ABA Crişuri pe tema„Zonele umede şi managementul apelor”.
Dezbaterea a avut loc în laboratorul de Protecţia Mediului din cadrul Clubului şi a reunit peste 40 de elevi şi cadre didactice. Mici ecologişti care, în cele din urmă sau dovedit mari ecologişti, şi-au prezentat materialele lucrate special pentru Ziua Zonele Umede. Individual sau în echipă, cu desene sau caricaturi, cu poezie sau texte din enciclopedie, fiecare ecologist a dorit să transmită un mesaj clar şi anume: „Nu distrugeţi zonele umede căci ele reprezinţă mediul propice de supravieţuire şi dezvoltare pentru numeroase specii de plante, păsări şi animale” a declarat Cezar Kovacs, elev în clasa a IV-a.
Îndrumaţi
Reprezentanţii ABA Crişuri au moderat dezbaterea şi le-au furnizat participanţilor informaţii despre zonele protejate din bazinul hidrografic Crişuri. Astfel ecologiştii din Beiuş au aflat că în Roânia exista 89 de zone umede recunoscute la nivel internaţional, iar cea mai mare zonă umedă din Europa este Delta Dunării.
În Bazinul Hidrografic Crişuri, deşi nu au fost identificate zone umede, există zone protejate pentru habitate sau specii unde apa este un factor important. Suprafaţa acestor zone este de aproape 2500 kmp, reprezentând 16,8% din suprafata bazinului hidrografic Crişuri. O mare parte a acestor zone protejate este situată în perimetrul Parcului Natural Apuseni, a Parcului Natural Cefa precum şi în defileul râurilor Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb.
„În bazinul Hidrografic Crişuri, din totalul de 32 de zone protejate pentru protecţia habitatelor şi speciilor care au legătură cu apa, un numar de 26 de zone au custozi sau administratori” a declarat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crisuri.
La finalul dezbaterii, cu ajutorul echipamentelor din laboratorul de calitatea apei, ecologiştii au avut ocazia să analizeze organismele mici care se găsesc în cursurile de apă din bazinul hidrografic Crişuri. Fiecare participant a fost răsplătit cu broşuri, cărţi, orare şi pixuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!