Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a semnat contractul de finanțare pentru proiectul Dezvoltarea centrului de apărare Szanazug, a stăvilarului și echipamentelor hidromecanice de la Tulca, SZANAZUG-TULCA – ROHU 28.
Conform beneficiarului Administraţia Bazinală de Apă (ABA)„Crişuri”, proiectul va fi implementat împreună cu partea maghiară prin Direcția de Apă din Gyula și este finanțat în cadrul Programului Interreg VA România-Ungaria 2014-2020, Axa prioritară 5b – Îmbunătățirea prevenirii riscurilor și gestionării dezastrelor, Obiectiv specific 5.1 – Gestionarea dezastrelor și riscurilor transfrontaliere.
Lucrări
Lucrările care se vor executa în cadrul proiectului cuprind intervenții la nodul hidrotehnic Tulca, amplasat pe Canalul Colector, la limita administrativă între Tulca și Salonta, județul Bihor și, respectiv, reabilitarea centrului de apărare Szanazug, de pe teritoriul maghiar.
„Prin reabilitarea stăvilarului și automatizarea echipamentelor din cadrul nodului hidrotehnic de la Tulca, precum și reabilitarea și modernizarea centrului de apărare Szanazug se va asigura intervenția cât mai rapidă a personalului din cadrul celor doua instituții partenere, pentru protecția în caz de inundații a locuitorilor din subbazinele hidrografice transfrontaliere Crișul Repede și Crișul Negru. Totodată, implementarea proiectului va creea cadrul instituțional necesar pentru o cooperare foarte bună între cele două autorități bazinale, în conformitate cu prevederile Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protecția și utilizarea durabilă a apelor de frontieră”, a declarat Sorin Guler, directorul Administrației Bazinale de Apă Crişuri.
Valoarea totală a proiectului este 1.961.546,22 euro, din care 1.291.991,86 euro reprezintă bugetul aferent părții române, iar 669.554,36 euro bugetul aferent părții maghiare. Finanțarea bugetului aferent părții române se va asigura astfel: 85 % finanțare externă, asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională, 13 % cofinanţare naţională a Statului Român și 2 % cofinanțare proprie a beneficiarului ABA Crişuri.
Proiectul se va finaliza în 30 iunie 2020 și prevede următoarele lucrări precum: amenajarea albiei Canalului Colector în zona stăvilarului și a construcțiilor anexe, reabilitare structură de beton existentă, dotarea nodului hidrotehnic cu grătar autocurățător și construire structura de beton armat nouă pentru montarea acestuia, înlocuirea echipamentelor hidromecanice vechi și dotare cu echipamente noi, asigurare racord electric pentru automatizarea echipamentelor hidromecanice de la stăvilar și funcționarea grătarului autocurățător.
Citiți principiile noastre de moderare aici!