Prima noapte din această săptămână a preschimbat suferința fatală a unui om în speranță la viață pentru trei oameni. Un bihorean din zona Marghitei, de doar 31 de ani, care suferea de afecțiuni pulmonare și cardiace a intrat joia trecută în stop cardiorespirator. A fost resuscitat timp de 35 de minute și și-a revenit. A fost adus în urgență la Spitalul Județean.
Dar sâmbătă, s-a instalat tabloul clinic de moarte cerebrală, iar duminică, după efectuarea tuturor analizelor diverse și speciale, pe bază de protocol strict, s-a confirmat și declarat diagnosticul ireveresibil: moarte cerebrală. Tânărul nu era căsătorit, iar durerea pierderii a căzut pe umerii surorii sale și a părinților. Modești, dar cu o iubire exemplară, ei și-au dat luni, de Bobotează, acceptul pentru ca alți oameni care au șanse să trăiască, să poată primi practic viață de la el.
Respect și de la București
Familia nu a dorit să se facă public cazul fiului lor, dar exemplul de dăruire totală nu a putut fi trecut cu vederea nici măcar în Capitală. “La început de an, suferința se preschimbă în speranță, iar moartea, în viață. Transplantul înseamnă viață! La vârsta de 31 de ani, când viața abia începe să își decanteze înțelesurile, moartea nu poate însemna decât ceva absurd și nedrept. Și totuși, noaptea trecută (luni spre marți – n.r.), la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, familia tânărului aflat în moarte cerebrală a decis că suferința se poate preschimba în speranță, iar moartea, în viață.
Așa că a fost de acord să doneze organele acestuia și să salveze viețile altor semeni aflați în cumpănă. Mulţumim şi ne înclinăm cu respect în faţa familiei donatorului pentru gestul plin de generozitate şi umanitate”, a transmis marți la amiază Agenția Națională de Transplant (ANT) din București, pe pagina de facebook.
Lanțul vieții
Reprezentanții ANT București au informat că operația de prelevare de organe a fost susținută cu profesionalism și dedicare de către echipa de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Oradea: „Dr. Tudorel Sabău, dr. Ştefan Pataki, dr. Silviu Turcuș, dr. Carmen Pantiş – au făcut posibil ca azi să putem spune din nou DA pentru VIAŢĂ! Efortul lor a fost preluat de echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni (dr. Genady Vatachki, as. Cezar Ioniţă, dr. Darina Barzan) şi Institutului de Urologie şi Transplant Renal (dr. Dan Enache, dr. Andrei Tomuta, dr. Bogdan Tichil, dr. Ghenti Zolti). Un adevărat lanţ al vieții, care începe de la donator și care are ca punct terminus primitorul”.
ANT a mai transmis că transplantul de ficat e realizat la Institutul Clinic Fundeni, iar cele de rinichi la ICUTR Cluj.
Pentru Oradea, acesta este prima operație de prelevare în vederea transplantului salvator de organe din acest an. Anul trecut, la Oradea s-au realizat 15 astfel de operații, cu două mai multe față de 2018.
„Respect şi recunoştinţă tuturor echipelor medicale, precum şi conducerilor acestor unităţi sanitare pentru implicarea şi susţinerea programului naţional de transplant.
Misiunea şi preocuparea noastră de zi de zi este ca pacientul de pe listele de aşteptare să aibă acces în număr cât mai mare la această formă de vârf a practicii medicale care este transplantul”, au mai transmis reprezentanții ANT.
Trimite articolul
XPacat ca organele prelevate nu sunt folosite pentru oameni bolnavi din Bihor, ele sunt trimise in capitala sau alte orase, unde multe se dau pe bani la bogatasi si celebritati, ar fi mai bine daca s-ar face in Oradea transplant de organe.
transparenta zero, nici pina azi nu se stie clar dupa ce criterii si cui sint acordate organele prelevate de mafia transplatului