Vineri elevii și profesorii din șase școli bihorene s-au reunit pentru a marca în spirit românesc cea de-a doua activitate ,,Dragobetele” din cadrul proiectului educativ județean ,,Valori și tradiții bihorene”, inițiat de Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” Oradea. Gazdele, Liceul Tehnologic Sanitar ,,Vasile Voiculescu” au organizat activitatea sub forma unui concurs- Balul Dragobetelui. Câte o pereche de elevi, din fiecare școală parteneră s-au întrecut și s-au distrat românește, întorcându-se spre tradiție, spre portul și dansul popular din Bihor, spre graiul bihorean. Elevii de la Colegiul Național ,,Samuil Vulcan” Beiuș, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia” Oradea, Liceul Tehnologic Sanitar ,,Vasile Voiculescu” Oradea și Școlile Gimnaziale ,,Aurel Pop”, Oșorhei și ,,Avram Iancu”, Oradea și-au demonstrat abilitățile și cunoștințele privind costumul popular, jocul din Bihor sau utilitatea unor obiecte vechi din gospodăria țărănească, precum și îndeletnicirile străbunilor noștri. Scopul acestei activități a fost și cunoașterea și valorificarea obiceiurilor legate de sărbătoarea populară ,,Dragobetele”.
Momente artistice
Nu doar concurenții au marcat această sărbătoare, ci și alți colegi de-ai lor, care au pregătit momente artistice deosebite, precum dialoguri umoristice, melodii sau dansuri populare. Invitați speciali ai activității au fost interpreții și iubitorii de folclor, Andrei Corb și Ciprian Zopota. Potențialul creativ și artistic al elevilor a fost pus în valoare într-un spectacol de mare ținută artistică.
Fiecare pereche concurentă s-a remarcat la câte o secțiune a concursului. Elevii de la C.N. ,,Samuil Vulcan” Beiuș: Sărac Rareș și Bronț Maria au obținut premiul I, pentru prezentarea inedită a costumului popular din Bihor. Perechea formată din Pavel Paul și Cârpaciu Cristina, de la C.T. ,,Traian Vuia” a reușit să obțină premiul I, la secțiunea pantomimă, cei de la Scoala Gimnazială ,,Aurel Pop” Oșorhei: Kovacs Romeo și Ghiurău Andrada și-au dovedit abilitățile practice, revendicând premiul I la această secțiune. Proba de perspicacitate le-a adus premiul I, elevilor Zenecan Șerban și Luncan Alexia de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu”, iar câștigătorii probei de dans au fost elevii Chira Vlad și Vandici Larisa, de la C. T. Nr.1 Vadu Crișului. Aprecierea juriului, format din profesorii coordonatori ai proiectului, a adus premiul I și titlul de Dragobete și aleasa lui, perechii formate din Ianța Răzvan și Tirla Natalia, de la Liceul Tehnologic Sanitar ,,Vasile Voiculescu”.
Coordonatorii proiectului, profesorii Angela Bungău, Ramona Stroie, Gabriela Țiț, Adrian Mohuț, Mirela Tocuț, Ioan Ținc, Simona Lăcătușu și Cristina Olar își propun și în activitățile următoare să dezvolte interesul elevilor față de obiceiurile și tradițiile locale, cât și promovarea acestora prin cântec, joc, șezători, expoziții.
Citiți principiile noastre de moderare aici!