Activitatea a făcut parte din-un proiect implementat de către Agenția de Management al Destinației Bihor. Acțiunea a avut ca scop familiarizarea participanților cu tehnicile de ghidaj turistic și cu produsele locale de turism.
Întâlnirea a avut loc în satul de vacanță Vârtop, una dintre destinațiile turistice cunoscute ale județului Bihor, unde participanții au început ziua cu un mic dejun energizant și proiecții ale tuturor filmelor de promovare ale județului și ale destinației, realizate până în prezent.
La finalul micului dejun, Răzvan Dumbravă, reprezentantul Agenția de Management al Destinației Bihor, a făcut o informare asupra traseului și a prezentat câteva dintre atracțiile zonei. Parcul Natural Apuseni a fost descris pe scurt de către Ionuț Ardelean, ranger în cadrul administrației parcului. Reprezentanți ai Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor, Bogdan Oros și Valentin Goncharov, au prezentat pe scurt participanților regulile generale de parcurgere ale traseelor montane și riscurile unei excursii în natură pe drumuri de munte, atrăgând atenția asupra principalelor reguli de urmat. S-a beneficiat de prezența reprezentantului Poliției Municipale Beiuș, inspector șef Sorin Farcaș, șeful Biroului Rutier, care le-a transmis bicicliștilor regulile elementare de deplasare cu bicicleta pe drumurile publice.
Tuturor turiștilor li s-a recomandat să lase zonele prin care trec așa cum le-au găsit. Să nu arunce ambalaje de la produse în aceste zone, să le transporte în rucsac și să le depună în cel mai apropiat punct de colectare selectivă a deșeurilor din localități. În cazul în care acestea nu există, au fost sfătuiți să le transporte până acasă.
Pe drumuri de munte
Coloana de bicicliști a fost îndrumată pe parcursul primilor kilometri de către reprezentanți ai Poliției din comuna Arieșeni.
S-au parcurs câțiva kilometri în coborâre pe asfalt, până la Bubești, de unde traseul a intrat pe „drumurile de munte” din cătunele moților. Peisajele spectaculoase către culmile Munților Bihorului și imaginile satelor răsfirate, specifice Apusenilor, completate de culorile superbe de toamnă, au dat ocazia celor prezenți să imortalizeze momentele în fotografii de excepție.
S-a făcut o scurtă incursiune pe traseul Cheilor Galbenei, pentru a trezi interesul turiștilor pe bicicletă de a reveni cât mai curând, pentru o parcurgere integrală.
Mai departe, bicicliștii s-au deplasat pe Valea Galbenei, spre cantonul Păuleasa și mai departe, spre satul de vacanță Boga, lăsând în urmă peisaje spectaculoase admirate de deasupra Văii Galbenei și a Cheilor Jgheabului.
Pentru a completa traseul, a urmat o vizită la Cascada Oșelu, bicicliștii urcând încă aproape 7 km. Impresionantă datorită săritorilor înalte, în trepte, cascada este și ea afectată de apele scăzute din aceste zile. Participanții au admirat căderile de apă și au ascultat descrierea parcurgerii canionului, unii dintre ei arătându-și interesul pentru parcurgerea acestuia cu ghizi specializați și echipament adecvat, în momentele potrivite, cu ape mai mari.
De-a lungul întregului parcurs, participanții au fost însoțiți de o echipă de asistență tehnică de la BestWheels, aceasta asigurând toate cele necesare pentru readucerea bicicletelor în stare de funcționare în cazul unor incidente.
Produse locale
Traseul s-a încheiat pe malul Crișului Pietros, în apropierea intrării pe Valea Aleului, într-o atmosferă relaxantă, unde participanții au savurat produse tradiționale. Cârnații și slănina de mangaliță, virșli, plăcintele tradiționale, zacusca și brânza de bivoliță, pateul și pâinea de casă, au fost foarte apreciate de participanți. S-au servit siropuri naturale din cătină și zmeură, acestea asigurând rehidratarea și aportul de vitamine pierdute de-a lungul zilei pe traseul provocator.
Cu această ocazie, a fost prezentată publicului o ”bucățică” din Parcul Natural Apuseni, participanții fiind atrași să parcurgă și alte trasee din zonă, majoritatea dintre aceștia urmând să revină pentru a vizita și alte obiective turistice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!