Inspecţia Muncii a declarat război muncii fără forme legale. În conformitate cu Strategia naţională din 6 octombrie, privin reducerea incidenţei muncii nedeclarate pentru perioada 2010 – 2010, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor acţionează cu precădere pentru prevenirea, depistarea şi sancţionarea muncii nedeclarate, urmărind ca prin mijloace proprii să diminueze acest fenomen. „În ultimul an au fost descoperite tot mai multe persoane care munceau fără forme. Acest lucru s-ar putea datora şi intensificării controalelor efectuate de noi”, a declarat Simona Iancu, inspectorul-şef al ITM Bihor.
Reclamaţii şi controale
Doar în luna octombrie 2010 inspectorii ITM Bihor au descoperit 225 de persoane care munceau fără forme legale la 65 de angajatori. „De la începutul anului şi până în prezent, numărul angajatorilor depistaţi că practicau munca la negru a fost de 440, iar a persoanelor identificate că munceau fără forme legale, de – 962”, a precizat Nicolae Hoduţ, inspector-şef adjunct pe Relaţii de Muncă la ITM Bihor.
Reprezentantii instituţiei bihorene spun că munca nedeclarată are efecte negative, pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, atât pentru individ cât şi pentru societate, dar mai ales pentru bugetul de stat.
Angajatorii care se pretează la munca la negru vor avea de suferit „La aceia la care vom identifica cazuri de muncă nedeclarată, vom intensifica controalele. Acum suntem în campanie şapte zile din şapte, inclusiv în weekend”, a subliniat Simona Iancu.
Persoana care prestează munca la negru nu are siguranţa plăţii muncii prestate, plata făcându-se în funcţie de bunăvoinţa angajatorului. În această situaţie evaziunea fiscală este săvârşită atât de persoana care prestează munca, cât şi de angajator. Mai mult, persoana care prestează munca fără a avea încheiat un contract este lipsită de protecţie socială; nu beneficiază de prestaţii din asigurările sociale, asigurările de sănătate, asigurările de şomaj, cele pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi cele provenite din bugetul consolidat.
Pe de altă parte, angajatoruleste lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube.
ITM Bihor vine în întâmpinarea celor care doresc să facă sesizări vizavi de munca la negru. Aceştia pot suna la numărul de telefon: 0 800 800 304, fără să-şi decline identitatea. De asemenea, pot depune sesizări la cutia poştală montată la sediul instituţiei, precum şi la cutia poştală de pe siteul ITM Bihor: www.itmbihor.ro.
DAN BIRTA
Citiți principiile noastre de moderare aici!