„Echiparea traseului de evacuare a inceput prin instalarea de corzi fixe, sisteme de tracţiune fiind instalată şi o linie telefonică şi un punct de radio-comunicaţii”, menţionează Adrian Marin.
El precizează că la ora 11:08, după 22 de ore în „punctul cald” accidentatul a început să fie evacuat, iar la ora 17:48, a ieşit pe picioarele lui din peşteră. Speologul a fost examinat de echipajul SMURD de schimb sosit la PC la orele 16:30. Victima se simţea bine, a refuzat internarea, a petrecut noaptea în tabăra de la Padiş, până a doua zi.
Per total, misiunea complexă şi reuşită de salvare a speologului maghiar a solicitat implicarea a nu mai puţin de 49 de persoane, a durat 28 de ore şi s-a realizat cu ajutor logistic de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bihor. Din totalul salvatorilor implicaţi, 38 au fost salvatori români (şapte de la Salvaspeo Bihor, SJS-SBH, patru de la Salvaspeo Arad, şapte de la Salvaspeo Cluj, două echipaje SMURD Bihor) – şi 11 salvatori speologi maghiari dintre care nouă au fost trimişi de la Salvaspeo Ungaria.
Acţiunea de salvare de săptămâna trecută (cu grad de dificultate trei din cinci posibile) se înscrie în palmaresul Salvamont – Salvaspeo Bihor, echipajele acestui serviciu având parte de nenumărate intervenţii extrem de dificile dar reuşite în ultimii ani.
Filmul misiunii reusite din pestera R2
Speolog maghiar blocat in pestera R2
Citiți principiile noastre de moderare aici!