Principala nemulţumire a acestora o reprezintă noul ordin al ministrului agriculturii nr. 619/2015 care, spun aceştia, că îngrădeşte accesul asociaţiilor şi composesoratelor de a-şi depune cererea la APIA pentru suprafeţele de păşune pe care le au în proprietate membrii acestor forme asociative.
Nemulţumiri
„Acţiunea de azi este împotriva Ordonanţei nr. 3/2015 şi a Ordinului 619/2015 care interzice accesul proprietarilor de păşuni la fondurile europene – respectiv la declaraţia pe suprafaţă care se depune la APIA.
O altă mare problemă a noastră asupra căreia vrem să atragem atenţia este cea a fondurilor de vânătoare care sunt administrate defectuos. Animalele sălbatice devastează culturile agricole iar fermierul este pus în situaţia de a nu avea ce mai recolta în toamnă. Aceste două teme le-am abordat şi la Ministerul Agriculturii şi aşteptăm răspunsuri concrete pentru problemele pe care le-am ridicat”, ne-a spun Cipleu Alexandru, preşedintele Asociaţiei proprietarilor de păduri, păşuni şi terenuri agricole, persoane fizice şi juridice din judeţul Bihor.
După o scurtă întrevedere cu prefectul Claudiu Pop, la care au luat parte şi Dacian Iova, inspector şef al ITRSV, Ciprian Novac, reprezentantul APIA Bihor, Nicolae Hodişan, director al Direcţiei Agricole Bihor şi Adrian Florescu, directorul Direcţiei Silvice Bihor, cărora le-au fost aduse la cunoştinţă nemulţumirile protestatarilor, s-a ajuns la concluzia că în cursul săptămânii viitoare, dacă ministrul agriculturii nu va reveni asupra ordinului 619/2015, aşa cum a promis în urma întrevederii care a avut loc luni la Bucureşti între acesta şi reprezentanţii Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România, protestele să continue. „Dacă ministrul nu se ţine de promisiune singura soluţie este să mergem cu parul în mână şi să ne apărăm drepturile la Bucureşti”, a spus un participant la mitingul de protest.
„Vrem să invităm la discuţii toţi parlamentarii de Bihor în instituţia prefectului săptămâna viitoare şi sper că vor răspunde invitaţiei noastre pentru a ne reprezenta în Parlamentul României, pentru a face lobby, şi a rezolva cât mai urgent problemele, deoarece şi la APIA este un termen de depunere şi nu putem să prelungim la nesfârşit rezolvarea acestor neajunsuri”, a concluzionat Alexandru Cipleu.
Reprezentanţii composesoratelor spun că, dacă noile prevederi legale vor rămâne în vigoare, nu vor putea primi nici un ban. În prezent subvenţia este de 136 de euro/ha.
Citiți principiile noastre de moderare aici!