Bihrenii au dovedit că sunt capabili să acceseze fonduri europene lucru dovedit de numărul impresionant de dosare depuse în cadrul PNDR 2007-2013. Şi noul PNDR 2014-2020 se arată la fel de atractiv pentru bihoreni.
Conform Ddirectorului Oficiului Judeţean al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Cristian Buzlea, tinerii fermieri bihoreni au depus nu mai puţin de 160 de cereri de finanţare în cadrul Submăsurii 6.1 – Instalare tineri fermieri. De asemeanea au fost depuse 14 proiecte în cadrul submăsurii 4.1 -Investiţii în expploataţii agricole şi 24 de cereri de finanşare în cadrul măsurii 6.2 -Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi non‐agricole.
Tinerii fermieri
Contribuţia publică totală aferentă sesiunii pentru anul 2015 pentru Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, este de peste 111,2 milioane de euro. Din suma alocată, 10% reprezintă contribuţia Guvernului României, iar 90% contribuţia Uniunii Europene.
Solicitanţii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” sunt: tinerii fermieri în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr.1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole sau persoana juridică cu mai mulţi acţionari unde un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) 1305/ 2013 se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.
„Tânăr fermier” înseamnă o persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii cererii, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într‐o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.
Exploataţia agricolă trebuie să aibă o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO, să fie înregistrată ca microîntreprindere/ întreprindere mică şi să fie înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol și/ sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA;
Exploataţia agricolă trebuie să fie înregistrată de solicitant, în nume propriu, conform formei de organizare pentru accesarea sprijinului, la Primărie în Registrul Agricol, la APIA în Registrul Unic de Identificare şi la ANSVSA în Registrul Exploataţiilor – după caz, înainte de solicitarea sprijinului pentru instalarea tinerilor fermieri.
Procesul de instalare a tânărului fermier trebuie să fie început și să fie în curs de desfășurare la momentul depunerii cererii de finanţare pentru accesarea sprijinului acordat prin intermediul acestei submăsuri și presupune următoarele etape:
Etapa I: Înregistrarea tânărului fermier la Oficiul Registrului Comertului ca microîntreprindere/întreprindere mică, cu obiect de activitate în domeniul pentru care solicită sprijin în cadrul submăsurii 6.1, cu maximum 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare (între timp, fermierul pregătește planul de afaceri, organizează activităţile administrative, achiziționează bunuri pentru noua întreprindere etc.).
Această etapă trebuie să fie încheiată înaintea depunerii cererii de finanţare pentru această sub‐măsură;
Etapa II: Depunererea şi înregistrarea Cererii de Finanţare însoţită de Planul de Afaceri şi documentele obligatorii (documentele justificative legate de baza materială cu activele deținute la momentul depunerii cererii de finanţare), precum și documentele anexă; Implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului. Înaintea solicitării celei de‐a doua tranșe de plată, beneficiarul face dovada creşterii performanţelor economice ale exploatației, prin comercializarea producției proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de plată.
Etapa III: Instalarea tânărului fermier este considerată finalizată la momentul implementării corecte a planului de afaceri (la acordarea celei de‐a doua tranșe de plată).
Sprijinul public nerambursabil se acordă prin Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” pentru o perioadă de maxim trei/ cinci ani (perioada de cinci ani se aplică doar pentru sectorul pomicol) și este de 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 S.O. și 50.000 SO, respectiv 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 S.O. și 29.999 SO.
Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de primă în două tranșe. 75% din cuantumul sprijinului la încheierea deciziei de finanțare şi 25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a planului de afaceri, fără a depăși trei ani și cinci ani pentru exploatatiile pomicole, de la încheierea contractului de finanțare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!