Asociaţia crescătorilor de păsări şi animale mici Nufărul din Oradea a început în forţă anul 2012. Organizarea primei expoziţii din anul acesta în 14 şi 15 ianuarie, la Sânmartin, vine să confirme acest lucru.
Mai mult, ceea ce fac cei din Asociaţia Nufărul este un exemplu demn de urmat şi pentru alte domenii de activitate. Concret, la expoziţia de la Sânmartin, dintre cei 52 de expozanţi, 22 au fost din Ungaria, de la asociaţiile de crescători din Pecs şi Bekescsaba. „În expoziţie participă 52 de expozanţi cu circa 450 de exemplare de porumbei, iepuri, raţe, găini, canari, etc. Vineri după masă au avut loc arbitrajele, în care au fost desemnaţi campionii, de către arbitrii internaţionali din Ungaria”, ne-a declarat Cornel Fildan, preşedintele asociaţiei organizatoare.
Potrivit acestuia, scopul expoziţiei internaţionale este de a prezenta realizările din anul precedent şi schimb de experienţă şi exemplare între crescători.
I-a prins hobby-ul
Borbala Laszlo, vicepreşedintele Federaţiei de arbitraj din Ungaria, a felicitat Asociaţia Nufărul pentru organizarea evenimentului „Asociaţia din Bekescsaba are o colaborare de peste 20 de ani cu asociaţia din Oradea. Vrem să continuăm această relaţie şi ea să devină obişnuinţă”, a precizat Borbala Laszlo.
La eveniment a participat şi Safran Imbre, membru în conducerea Asociaţiei din Pecs. Acesta s-a mutat din Oradea în Ungaria în urmă cu 25 de ani şi are o contribuţie deosebită la reluarea colaborării dintre asociaţiile din Pecs şi Oradea. Safran Imbre se mândreşte cu porumbelul Roller de Debreţin, care a fost prezent şi în expoziţia de la Sânmartin. „Nu este prea ieftin să te ocupi cu creşterea porumbeilor, dar când te-a prins hobby-ul nu te mai poţi lăsa”, susţine Safran.
Cele susţinute de maghiar sunt confirmate de Denisa Fildan, o fetiţă din clasa a III-a, care a fost prinsă de mică de acest hobby. „Mie îmi plac cel mai mult porumbeii din rasa Creţ francez. Taică-meu are şi Voltaţi, Guleraţi şi alte rase, dar eu prefer această rasă”, ne-a explicat Denisa.
Liviu Mihele preferă Uriaşul de Salonta, o rasă până nu demult pe cale de dispariţie. „La un moment dat, în urmă cu 25de ani, în România şi Ungaria se mai găseau foarte puţini porumbei din această rasă, 15 – 20 de exemplare. Este pentru mine o mândrie să încerc readucerea acestei rase la standardele care au consacrat-o”, spune Liviu Mihele.
Inaugurarea expoziţiei s-a făcut printr-o lansare de porumbei la care au participat toţi cei prezenţi.
Nu trebuie uitat că în expoziţie au mai fost prezenţi iepuri din rasa Uriaş gri german, Alb de Debreţin, Fluture german şi Iepure pitic, dar şi canari, raţe şi găini din diferite rase. DAN BIRTA
Citiți principiile noastre de moderare aici!