Viceprimarul Biro Rozalia şi Angela Lupşea, directorul Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor, au prezentat miercuri câştigătorii orădeni ai concursului „Faţada Anului 2010”. Concursul organizat de Baumit România în al patrulea an consecutiv se adresează arhitecţilor, constructorilor şi investitorilor, pe secţiunile: locuinţe unifamiliale, construcţii noi (clădiri de locuinţe, clădiri administrative şi hoteluri) respectiv construcţii reabilitate.
„Faptul că, în cadrul concursului, faţadele a două clădiri din municipiu au câştigat locul II, respectiv locul III, reprezintă o reuşită importantă a comunităţii orădene” , a declarat viceprimarul Biro Rozalia.
Pentru anul 2010 s-au înscris o sută de lucrări din care au fost selecţionate câte cinci lucrări per secţiune. Iar la începutul lunii mai s-a decis şi ordinea pe podium.
La secţiunea Construcţii reabilitate – Reconstrucţii, reabilitare şi restaurare premiul II a revenit faţadei Liceului „Ady Endre”, proiectată de arhitectul Ernest Pafka (firma Pro Arh) şi executată de Sedevi Impex Oradea. Iar premiul III a fost adjudecat de faţada sediului Bihor al BNR, reabilitată de firma Abed Nego după un proiect al firmei Nova Proiect SRL. De notat că atât Pro Arh cât şi Abed Nego au câştigat şi executat lucrări pentru municipalitate.
Totodată. Pro Arh a mai proiectat faţada Teatrului de Stat Oradea, care a câştigat premiul I la ediţia 2007 a concursului Baumit „Faţada anului”. Şi tot Pro Arh a proiectat faţada Complexului Ursulinelor, care a câştigat premiul II la ediţia 2009 a concursului Baumit „Faţada anului” în timp ce premiul I a fost acordat firmei preşedintelui PNL Slatina pentru reabilitarea Teatrului din Caracal.
Mai notăm că şi locuinţa liberalului orădean Cornel Popa a câştigat premiul III la secţiunea „locuinţe unifamiliale” a ediţiei 2007 a concursului Baumit.
Despre BNR
Clădirea din Parcul Traian a fost ridicată între anii 1911 – 1913 ca sediu de bancă dar şi cu locuinţe pentru conducere.Faţada sa a fost proiectată de Hubert Jozsef cu decoraţiuni specifice stilului neoclasic şi secesion. Până în 1919 a găzduit o filială a Băncii austro-ungare. După Marea Unire, Statul Român a cumpărat clădirea cu 307.621 coroane de aur, iar sucursala Oradea a BNR şi-a început activitatea în noiembrie 1920.
Anul trecut, firma Abed Nego a finalizat reabilitarea faţadei şi a gardului, la un cost de circa 370.000 lei, achitat de BNR.
Despre Ursuline
Clădirea de la intersecţia străzilor Moscovei cu Republicii, găzduieşte atât Liceul Ady Endre cât şi fosta mănăstire a Ursulinelor.
Călugăriţele Ursuline, venite din Kosice, au comandat construirea mănăstirii, în anul 1772, în stil baroc. Aripa de pe strada Moscovei, destinată unei şcoli de fete, a fost construită în 1877, iar cea de pe strada Roman Ciorogariu după 1885 nu exista. Imobilul de pe str. Republicii nr. 6 a găzduit sediul Casinoului orăşenesc, un loc unde se întâlneau notabilităţile oraşului.
Şcoala de fete a funcţionat sub tutela Bisericii romano-catolice până la reforma învăţământului din 1948. În august 1949, călugăriţele au trebuit să părăsească mănăstirea. Sora Gabriela Hajdu a fost arestată în septembrie 1961, pentru că a predat catehismul şi a murit în închisoarea Oradea pe 20 aprilie 1963. Odată desfiinţat învăţământul confesional, aici a funcţionat şcoala de stat „ Alexandu Moghioroş”.
În anul 2000 Compexul a fost restituit Comunităţii Ursulinelor, iar în iulie 2002 Primăria Oradea a închiriat aripa Liceului „Ady Endre” pentru zece ani. În schimbul chiriei plătite de municipalitate, ursulinele s-au obligat să finanţeze renovarea. „Opt ani am strâns chiriile primite de la Primărie şi de la proprietarii magazinelor de la parter. Cu aceşti bani am reabilitat complexul, în trei etape. Clădirea este una reprezentativă pentru Oradea şi ne bucurăm că am putut contribui la valorificarea patrimoniului”, a explicat sora superioară Marie de la Trinite Hubert.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!