Când vine vorba de inovație, câștigătoarea categoriei „R&DProjectoftheYear” este, pentru al doilea an consecutiv, compania Qubiz, înființată în Oradea, cu birouri și în Cluj-Napoca.
[eadvert]
O aplicație actuală, încadrată în zona de utilitate. O aplicație care corespunde cerințelor cu care cu toții ne-am confruntat: să putem consulta pulsul, rata respiratorie și nivelul oxigenului din sânge.
Și dacă putem face asta cu telefonul este cu atât mai bine.
Proiectul cu care compania a participat la concursul organizat de ANIS – Asociația patronală a industriei de software și servicii – se numește Life light și este dezvoltat pentru compania britanică ximLtd. Reprezintă o tehnologie prin care se pot măsura pulsul, ritmul respirator, tensiunea arterială și în curând saturația de oxigen din sânge, doar privind în camera unui telefon/tabletă, timp de maximum 40 de secunde. Utilizează modele statistice și de machine learning pentru a interpreta datele captate de camera foto, pentru a livra măsurători precise ale funcțiilor vitale. Compania a câștigat același premiu și în 2020, când a participat cu un proiect de computer vision care identifică automat pauzele de publicitate din înregistrările emisiunilor TV, astfel încât ele să poată fi postate online fără reclame, într-un timp foarte scurt. Qubiz a fost remarcată și pentru mediul de lucru pecare îl promovează, câștigând categoria „TheWork place and People Development Award” pe România, din cadrul European Business Awards, unul dintre cele mai prestigioase concursuri de public.
„Mulțumesc întregii echipe. Toată aventura aceasta a debutat anul trecut prin luna februarie, când am început să lucrăm împreună cu un coleg la aplicația respectivă, spune Alex Oancea, senior software developer Qubiz. O dezvoltăm pentru ximLtd. o campanie din UK și este în colaborare cu NPL- National Physical Laboratorytot din UK”.
NPL- Institutul Național de Măsurare al Regatului Unit, este o instituție de prestigiu cu un spectru foarte larg de acțiune, care pornește de la principiul că de la noi antibiotice și tratamente mai eficiente împotriva cancerului, la comunicații cuantice și 5G super-rapid, progresele tehnologice trebuie să fie construite pe o bază de măsurare fiabilă, pentru a fi considerate o reușită.
De un secol, partenerii orădenilor de la NPL lucrează pentru a transpune expertiza științifică în prosperitate economică, în îmbunătățirea calității vieții.
„Ce face aplicația? Pur și simplu iei un telefon, așa cum a spus un coleg care e așa, mai pe cuvinte din astea funny, te holbezi la telefon pentru 40 de secunde, iar după aceea el îți va spune cum stai cu sănătatea. Ce am încercat noi să facem? Am încercat să folosim tot felul de tehnologii mai exotice, pentru a da viață acestei aplicații. Ultimul an a fost plin de greutăți, ca să spun așa, fiindcă ai nevoie de aceste device-uri pe care să rulezi aplicația, iar cum am fost toți împărțiti și nu am putut să mergem la birou, a trebuit să facem artificii ca să dublăm divice-urile. A fost fain, am construit o echipă diversă de la două persoane la 10 persoane. Și ca să vă spun ce m-a inspirat, cartea lui Michio Kaku – «The Future of the Mind». Ce spune aici domnul profesor, e un tip foarte-foarte smart: când a fost foarte mic, a creat un accelerator de particule la el în garaj. Dar ce spune el în carte e că în următorii ani e că ne vom trezi dimineața, vom merge la baie iar aparatura din baie ne va spune cum stăm cu sănătatea. Cred că ne apropiem tot mai mult de acel moment în care nu va mai trebui să tratăm anumite boli, ci mai degrabă vom putea să le prevenim. Și cred că asta e destul de important”, spune Alex Oancea.
Prezentatotul galei ANIS le-a urat celor de la Qubiz să devină „future unicorn, definiția dată de obicei unei afaceri pornită după anii 2000, din domeniul tehnologiei, care are o evaluare actuală de peste 1 miliard de dolari, (n.red.), apropo de targetul pe care tot mai multe companii din zona de IT îl au”.
Mai există o finalistă din Oradea: startup-ul Blood Do Challenge. Aplicația a fost gândită pentru a digitaliza procesul de donare de sânge și pentru a promova donarea de sânge prin intermediul gamificării. Aplicația a fost dezvoltată pornind de la ideea Paulei și Cosminei Gal. La momentul respectiv, ambele erau eleve la CN «Mihai Eminescu» Oradea, mentor fiind Alex Oancea. Până acum, a fost adoptată de zeci de centre de transfuzie sanguină din țară și se estimează că trendul va continua.
Citiți principiile noastre de moderare aici!