Este cel mai mare proiect implementat în oraş. Fără doar şi poate, Beius e în fruntea topului în ceea ce priveşte atragerea de fonduri nerambursabile. După „Beiuşul geotermal” care a adus în casele localnicilor cea mai ieftină energie din România, administraţia locală a dat startul lucrărilor de apă şi canalizare. Miercuri, în prezenţa primarului Adrian Domocoş, a directorului Companiei de Apă Oradea, Octavian Gavra, a managerului de proiect Giorgică Ignat şi a directorului de Divizie al Selina Ioan Bodeanu a fost semnat contractul aferent proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor. La eveniment au participat şi Ioan Ciuclaru, coordonatorul Departamentului Utilităţi din cadrul CAO, şeful Sucursalei Beiuş Ioan Manea, directorul economic al Sucursalei Beiuş, Adrian Şandor, coordonatorul Departamentului Achiziţii CAO Viviana Sava, şi, nu în ultimul rând responsabilul pe comunicare al CAO şi PR Renata Tripa.
Masterplan-ul este un proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu şi beneficiază de o finanţare nerambursabilă de 13,4 milioane euro, în contextul asocierii municipiului Beiuş în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Interegională Aparagio împreună cu Zona Metropolitană Oradea. Aducţiunea apei potabile de la Izvorul Feredău, pe o distanţă de 22 kilometri, precum şi modernizarea staţiei de tratare a apei, extinderea reţelelor de apă potabilă şi canalizare pe 34 de străzi, pe o lungime de 17 kilometri, din care 7 kilometri de apă şi 8 kilometri de canalizare şi staţia de epurare cu treaptă biologică şi chimică sunt promisiunile pe care a ţinut să şi le onoroze primarul. Licitaţia lansată pentru Contractul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi canalizare, localitatea Beiuş” din cadrul proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor“ a fost câştigată de Selina. Valoarea totală a contractului este de 4.167.368,25 lei la care se adaugă TVA.
Ce câştigă beiuşenii?
Termenul de execuţie a lucrărilor aferente contractului este de 24 de luni de la predarea amplasamentului de către Autoritatea Contractantă, dar executantul lucrării a spus ferm că lucrările vor fi finalizate cu mult înainte de termen.
Conform obiectivului Contractului de lucrări, se va realiza extinderea reţelei de alimentare cu apă potabilă pe o lungime de 8796 metri, respectiv reţeaua de canalizare menajeră pe o lungime de 7715 metri, reabilitarea reţelei de canalizare pe o lungime de 913 metri, 10 staţii de pompare, 870 de branşamente respectiv 870 racorduri. În urma lucrărilor aferente contractului, locuitorii din Beiuş vor beneficia de servicii de alimentare cu apă şi canalizare la standarde europene. „Mulţumesc primarului pentru că a creat condiţiile pentru realizarea proiectului finanţat din fondurile de coeziune şi pentru că astăzi încep oficial lucrările. Sperăm că veţi fi mulţumiţi de ceea ce vom face la Beiuş”, a spus directorul CAO Oradea, Ovidiu Gavra. „Azi se încheie nişte lupte care au atins apogeul acum un an şi jumătate. Acest proiect a fost pretext de negociere pentru atingerea unor interese personale şi de grup. Am fost nevoit să organizez o şedinţă de consiliu în prezenţa beiuşenilor pentru a avea un vot în unanimitate. Azi, se distruge un mit, cel lansat acum pe piaţa zvonurilor, cum că banii din acest proiect nu vor veni la Beiuş”, a spus primarul Beiuşului. Ce câştigă beiuşenii de pe urma acestui proiect, pe lângă investiţii masive în oraş? În primul rând sănătate, spun specialiştii. Până acum, apa care ajungea la Beiuş nu era potabilă şi a fost şi taxată ca atare. Acum, există posibilitatea analizei apei, iar calitatea apei şi a apei uzate vor fi la standarde europene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!