Business and pleasure
Care e legătura dintre o degustare de vinuri şi afaceri? Una foarte strînsă. Multe dintre marile afaceri au început în jurul unui pahar de vin, după ce partenerii s-au testat şi au trecut testul despre cultura şi civilizaţia vinului. Oenologul a adus în discuţie cazul unui manager al unui holding din Oradea care a picat un astfel de test al vinului în Franţa, „iar acum se află la al şaptea curs de cultura şi civilizaţia vinului împreună cu tot consiliul său de administraţie”. Vinul este considerat un subiect de discuţie neutral, iar un element important este cultura şi civilizaţia vinului, capitol la care poporul român are carenţe, consideră oenologul. „Vinul are o cultură şi o civilizaţie fiindcă e sigur că acolo unde a fost cultură şi civilizaţie a fost şi viţă de vie şi vin, unde a dispărut viţa şi vinul a dispărut şi cultura şi civilizaţia”. Unul dintre testele pe care trebuie să-l treacă orice om de afaceri este cel al asocierii vinului în meniu. De asemenea, omul de afaceri trebuie să cunoască şi moda de consum. „Anul acesta sunt la modă vinurile roze, reductive, proaspete. Au fost la modă, în anii trecuţi vinurile roşii maturate, roşii proaspete”. Vinurile aduse spre degustare tinerilor antreprenori au fost oferite de Cristian Drimba, şi fac parte dintr-o ediţie limitată, a fost primul lot de vinuri realizat cu o tehnologie de excepţie, vinuri din soiuri româneşti. „Fiindcă atunci când ai un oaspete nu îi dai vinuri străine, îi dai vinuri româneşti. Şi acum avem soiuri româneşti vinificate la nivel de supercalitate”, a spus Dorin Popa.
Ritualul degustării
Plăcerea degustării este cu atât mai mare cu cât ştii mai multe despre vinuri.
Orice vin are două aspecte majore: calitatea vinului şi povestea care este ţesută în jurul lui. Fiecare vin are istoria sa, iar performanţa unui degustător se atinge prin experienţa acumulată din degustarea a zeci, sute, poate chiar mii de sticle de vin. Specialiştii recomandă ca degustarea să se facă dimineaţa, fiindcă „atunci simţurile sunt treze” şi pe cât posibil la lumină naturală. Degustarea începe cu prezentarea buteliei. „Întotdeauna degustarea începe cu un vin alb şi sec care deschide apetitul şi stimulează secreţia gastrică”, a spus oenologul.
Paharul de degustare trebuie mirosit înainte de a fi folosit, pentru a evita contaminarea lui cu mirosuri străine (hârtie de şters, detergent) care pot apărea atunci când este spălat. De asemenea, este foarte important să se ţină cont de temperaturile recomandate pentru a degusta un vin, fiindcă un singur grad Celsius poate schimba complet senzaţiile, prin accentuarea percepţiei de zahăr cu 4 grame în plus Temperaturile sunt foarte importante mai ales in cazul vinurilor albe.De aceea Dorin Popa a recomandat ca paharul de vin să fie ţinut întotdeauna de talpă şi nu de cupă pentru a nu modifica temperatura vinului de la cea a corpului. Dopul sticlei de vin se scoate încet , fiindcă „dopul nu trebuie să strice structura vinului”. . Primul lucru, înainte de degusta un vin este mirositul dopului. Vinul se toarnă pe peretele paharului„pentru a nu obosi vinul”. Vinul se bea întâi cu ochii. Se examinează culoarea care trebuie să fie galben-verzui, ceea ce indică că e un vin proaspăt. Vinul face lacrimi în pahar. Cu cât lacrimile persistă mai mult în coroană, cu atât vinul e mai complex.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!