Pandemia a schimbat regulile de derulare a Zilei de Curăţenie Naţională. Dacă echipa ,,Let’s Do It, România! ” a hotărât că, în această toamnă să nu mai aibă loc evenimentul, din motive de siguranţă, la nivelul judeţului Bihor au fost organizate, la acest sfârşit de săptămână, acţiuni de salubrizare.
[eadvert]
Trei asociaţii de tineret şi ,,Let’s Do It, Bihor!” au creat o iniţiativă, numită ,,Bihorul Verde”, prin care mai multe zone din Oradea şi din judeţ au fost curăţate cu sprijinul voluntarilor.
„Deşi suntem o echipă mică, de maximum 200 de voluntari, am ales să ecologizăm câteva zone mai dificile, cum ar fi Băile Felix şi drumul înspre Tinca, unde am identificat noi câteva zone tampon, împreună cu ONG-urile de tineret şi studenţeşti: Aquila, DePlastificat şi ARDT. Am hotărât să ne unim forţel, noi, cei de la Let’s Do It, Bihor! şi să facem o treabă bună aşa cum suntem obişnuiţi în fiecare an. Nu va fi o acţiune de amploare, ci una punctată, în care să ne simţim în siguranţă, fiecare, vizavi de Pandemia Covid 19”, a spus Mihai Pop, coordonatorul Let’s Do It, Bihor! şi manager Partizan Ecoserv, care a susţinut logistic acţiunea.
Voluntarii implicaţi în acţiune au colectat deşeurile din spaţiile verzi şi locurile publice din Oradea, dar şi din judeţ, cu intenţia de a preveni efectele negative ale poluării resurselor de apă, aerului atmosferic și solului cu diverse deșeuri.
Filip Barabaş
„Am ţinut foarte mult ca să punctăm şi anul acesta evenimentul naţional de curăţenie. Doar că, la nivel naţional, activitatea a fost restrânsă masiv din cauza problemelor generate de Covid. Ne bucurăm de iniţiativa tinerilor prezenţi aici, alături de noi, pentru a continua tradiţia de a ecologiza spaţiile verzi, cum se face în fiecare an împreună cu Lets Do It Bihor. În acest an, am creat, împreună cu alte asociaţii de tineret, o iniţiativă numită <Bihorul Verde>. Practic, este un program care va ţine strict de Bihor şi care va colabora în continuare cu Lets Do It, Bihor. În caz de orice, avem un grup al nostru care se poate organiza la nivel judeţean”, a declarat Filip Barabaş, unul din coordonatorii acţiunii.
Cei care vor să contribuie pentru a avea un judeţ mai curat sunt invitaţi să descarce pe telefon aplicaţia ,,TrashOut”, creată de Let’s Do It, Romania!, unde pot semnala zone cu deşeuri aruncate la întâmplare.
,,Ne bucurăm de acest proiect. Publicul ţintă sunt persoane fizice şi ONG-uri. Anul acesta încercăm să nu implicăm foarte mult instituţiile şi şcolile în acţiunea de curăţenie. Participanţii vin pe propria răspundere. Fiecare semnează un formular în care le este adus la cunoştinţă că trebuie să respecte măsurile de distanţare şi purtare a măştii. Pentru acest proiect am folosit o aplicaţie, este o premieră pentru acţiunile de ecologizare din Oradea, prin care am reuşită să mapăm zonele cu deşeuri din Bihor. Şi din aceste zone mapate, care pot fi găsite pe aplicaţia Trashout, disponibilă pe Google play şi Appstore, am selectat câteva zone din Oradea şi din judeţ”, a explicat Ştefan Cosmescu, din echipa de organizare a evenimentului de sâmbătă, 17 octombrie.
Proiectul a fost susţinut de Partizan Ecoserv şi Direcţia Social Comunitară din cadrul Consiliului Judeţean Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!