La eveniment a fost prezent şi inspectorul pe educaţie nonformală Daniela Sopotă.
„ERASMUS a fost lansat în anul 1987, sub forma unui program destinat sprijinirii studenţilor, în scopul efectuării unor perioade de studiu într-o altă ţară europeană, cu recunoasterea formală a perioadei petrecute la instituţia partenera.
Începând cu anul 1995, ERASMUS a devenit o subcomponentă a programului SOCRATES al UE. Concepţia generală şi obiectivele noului program au evoluat, astfel încât mobilitatea reprezintă în prezent doar unul dintre aspectele vizate la nivelul studenţilor şi al personalului didactic.
Acţiunea ERASMUS urmăreşte extinderea formelor de cooperare la nivelul învăţământului superior, oferind unui numar cât mai mare de instituţii partenere posibilitatea de a participa în proiecte transnaţionale”, explica Delia Mela, coordonator de proiecte la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, în deschiderea Erasmus Day.
Inspectorul Daniela Sopotă a precizat că în 16 şcoli din Bihor este marcată această zi. „Suntei selectaţi să reprezentaţi o naţie”, a precizat inspectorul referindu-se la programele de mobilitate la care au participat şi elevii de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, îndemnându-i ca atunci când sunt parte a acestui program să profite la maxim.
Despre Erasmus se spune că a schimbast viaţa a peste 9 milioane de oameni, atât din perspectiva experienţelor de viaţă şi dezvoltare personală, cât şi a carierei. Atât profesorii, cât şi elevii au vorbit despre experienţele pe care le-au avut în cadrul programelor Erasmus. De exemplu, în perioada 1 – 4.03.2017, s-a desfășuratla Tallin, prima întâlnire a proiectului Erasmus + ,,Motivating and Meaningful Education (in a reach learning environment)”.
Țările partenere ale acestui proiect sunt: Olanda, Bulgaria, Estonia și România, țara noastră fiind reprezentată la nivel național de Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul” din Oradea, după cum am aflat de la domnul director, prof. dr. Filimon Ruben, managerul de proiect.
De asemenea, pentru o diseminare la o scară cât mai largă a conceptelor acestui proiect, Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul” are ca partener local (județean) Inspectoratul Școlar Județean Bihor.
Scopul acestui proiect este stoparea abandonului școlar prin reorganizarea didacticii și a clasei, având la bază strategia celor șapte principii care vin în întâmpinarea unei mai bune dezvoltări a abilităților secolului XXI și facilitarea procesului de învățare prin implicarea activă a comunității.
Beneficiarii acestui proiect sunt în primul rând profesorii și implicit elevii, ca indici de evaluare și, de asemenea, mediul local educațional, prin implicarea directă în activitățile educaționale la nivel local a ONG-urilor, asociațiilor și a instituțiilor locale.
Ca şi concluzie, atât profesorii care s-au ocupat de selectarea elevilor precum doamna Ramona Hontilă, cât şi alte cadre didactice i-au îndemnat pe elevi să se implice în proiectele care vor urma. În noiembrie, profesorii de la Mihai Viteazul vor participa la un proiect Erasmus pe trasfer de inovaţie „din care vom încerca să derivăm cât mai multe proiecte pe mobilitate ”, a spus profesorul Delia Mela.
Citiți principiile noastre de moderare aici!