Astfel, numărul total de fonduri de vânătoare afectate de PPA este de 10. În ce privește evoluția PPA la porcii domestici, urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor numărul de focare active de PPA a fost redus la 14, fiind asanate și ridicate măsurile de restricție sanitară veterinară pentru un număr de 5 focare, care au afectat 3 localități: Derna și Sacalasăul Nou din comuna Derna, și localitatea Abrămuț – comuna Abrămuț.
Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. La această dată la nivel de DSVSA Bihor au fost finalizate, în vederea despăgibirii proprietarilor afectați până la această dată, toate dosarele depuse, urmând a fi virate sumele cuvenite proprietarilor.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Trimite articolul
XCiao Bolo, ce mai faci?