BIHOR. Este o idee relativ nouă și din ce în ce mai profitabilă pentru agricultura românească. Despre cultivarea alunelor a început să se vorbească la noi doar în ultimul deceniu, iar suprafețele cultivate din țara noastră au crescut constant.
[eadvert]
Aceste plantații au început să prindă formă și în județul Bihor. Familia Lerescu a decis acum trei ani să treacă de la viața de oraș, la cea de sat, luând astfel naștere „Safala“, o plantație de alune și zmeură 100% bio.
Proiect pe fonduri europene
Ideea unei astfel de afaceri a venit după ce familia a cumpărat 14 hectare de pământ și a decis să îl cultive. Astfel, au aplicat pentru un proiect pe fonduri europene. Așa s-au apucat de plantat: cinci hectare cu aluni și aproape un hectar de zmeură în solarii, plantația fiind certificată ecologic. Tot prin fonduri au reușit să construiască și o fabrică de procesare.
„Plantația este situată în satul Șinteu, o locație extrem de frumoasă, pitorească, cu priveliști încântătoare. Avem achiziționate un tractor, un tocător cu care cosim iarba din jurul alunilor, un aspirator pentru recoltarea alunelor, iar la fabrica avem o linie modernă de procesare a sucurilor naturale, o linie pentru dulceață, o mașinărie pentru prăjit alune și un utilaj pentru învelirea alunelor în ciocolată“, ne-a declarat Oana Lerescu.
Nu este o muncă dificilă, însă este de lucru tot timpul.
„Nu este greu să ne ocupăm, doar că fiind suprafața așa de mare, de multe ori avem nevoie de ajutor. În sezon, la cules de zmeură, avem nevoie în medie undeva la 10 oameni pe zi. Nu ne plictisim niciodată, întotdeauna se găsește câte ceva de făcut“, spune Oana.
De la oraș la sat
Potrivit acesteia, vara, atunci când zmeura este proaspătă, la Safala sunt pregătite dulcețuri, siropuri și sucuri naturale. De la începutul lunii decembrie, sunt disponibile alune coapte, alune învelite în ciocolată cu lapte, în ciocolată albă și scorțișoară, în caramel sărat, dar și alune de pădure crude.
Nu a fost un drum ușor, pentru că, așa cum ne spune și Oana, trecerea de la oraș, la sat nu e chiar comodă.
„Ne-am mutat la țară acum aproximativ 3 ani, nu a fost o tranziție ușoară deoarece am locuit de când ne știm la oraș. Astăzi însă suntem extraordinar de fericiți pentru alegerea făcută, trăim simplu, ne creștem copiii în armonie cu natura, ne cultivăm hrana proprie (roșii, ardei, ceapă, cartofi). Participăm cu toții la lucrul în grădină, la pregătirea mesei, la hrănirea celor doi căței și a pisicuței“, ne povestește Oana.
Fiind la început de drum, Oana spune că, momentan, nu se poate discuta despre un profit.
„În acest moment nu putem vorbi de profitabilitate, suntem la început și ne bucurăm că putem oferi clienților produse de calitate “Profitul” este în energie pozitivă și gândurile bune pe care le primim de la consumatorii noștri“, adaugă aceasta.
În viitor, familia orădeană își propune să organizeze anumite evenimente care să îi implice atât pe cei mari, cât și pe cei mici.
„Pentru viitor ne dorim sa fim sănătoși și să putem gestiona in continuare ceea ce am început. Ne dorim sa organizam evenimente de “U-pick” în vara ce urmează, când zmeura va fi pe rod. Așteptăm părinți cu copiii la cules de zmeură proaspătă“, încheie Oana Lerescu.
Trimite articolul
XCurcubeul Meu, pe care l-am așezat în nor, el va sluji ca semn al legământului dintre Mine și pământ.”
-
Allahu akhbar !!!
Bravo lor. Sper sa aibă în curând și profit, sau măcar sa nu iasă în pagubă.
Felicitari lor, iti trebuie curaj pentru o astfel de schimbare. Multa sanatate si sa dea Dumnezeu sa aveti si profit in curand. Succes sa aveti
-
Curcubeul Meu, pe care l-am așezat în nor, el va sluji ca semn al legământului dintre Mine și pământ.” PNL lupta pentru familia gay, viitorul e gay
da , hai sa ne mutam la sat sa populosim aceste meleaguri in pericol sa ramana fara sclavi/prosti
-
Ca la oras nu sunt destul de multi sclavi care muncesc prin fabrici sau chiar birouri…doar ca se cheama sclavie moderna. Oameni ca acestia tocmai ca au decis sa fie propriii lor stapani. Si au ales sa faca asta la sat. Le doresc sa le fie bine, merita!
-
Eu nu vreau sat, noroi, prostie. Orasul e dezvoltare
-
Prostia e cu tine
-
Corect… Bolojan a procedat exact invers , a venit de la tara in oras sa ne conduca spre cele mai inalte culmi ale dezvoltarii 🙂
-
-
felicitari