De Ziua Europei, Asociaţia „Euro Foto Art” din Oradea a lansat a IV-a ediţie a Festivalului Fotografiei Europene. Evenimentul a avut loc în Galeria „Euro Foto Art” din Oradea sâmbătă, 9 mai şi s-a desfăşurat sub patronajul Ministerului Culturii, cu sprijinul Reprezentanţiei Comisiei Europene în România şi a Biroului de Informare al Parlamentului European în România.
Festivalul a debutat cu vernisajul şi înmânarea premiilor Salonului Internaţional „Eurofotoart” 2015.
„Pentru ediţia a VII-a a Salonului Internaţional au fost înregistrate 2.072 de imagini realizate de artiştii fotografi din 14 ţări europene, respectiv din SUA, Japonia şi China. Dintre acestea au fost acceptate 186 de imagini realizate în Europa, cele mai valoroase dintre ele fiind premiate”, a anunţat Ştefan Toth, preşedintele „Euro Foto Art” Oradea.
Lucrările trimise la salon au fost apreciate de un juriu internaţional format din artişti fotografi reputaţi, precum: Georg S. Holzmann E. FIAP, Hon E. FIAP (Germania) – preşedintele juriului, Viorel Simionescu EFIAP (Canada), Kiss Imre AFIAP (Hungary), Oltean Marcel AFIAP (România) şi Both Gyula AFIAP (România).
Majoritatea premiilor şi trofeelor au revenit artiştilor fotografi din România care, în ciuda faptului că au primit cu întârziere regulamentul, au avut o încredere mai mare în noul scop propus de organizatorii salonului.
Premii
Astfel, trofeul de cristal al Salonului Internaţional a revenit artistului fotograf Tudosescu Gabriel din Bucureşti (membru al Asociaţiei „Euro Foto Art” din Oradea). El a obţinut cele mai multe premii şi a avut cele mai multe lucrări acceptate la Salonul internaţional.
„În premieră europeană, acest salon a fost organizat pentru artişti fototografi «pretenţioşi», ca o alternativă calitativă la alte saloane organizate sub diferite patronaje. Niciodată nu a fost înregistrată o asemenea participare cantitativă, dar mai ales calitativă a artiştilor fotografi din România”, a apreciat Ştefan Toth.
În cadrul Festivalului Fotografiei Europene, al cărui scop este promovarea artei fotografice din Europa în România, respectiv a artei fotografice din România, vor avea loc mai multe manifestări expoziţionale în diferite oraşe ale Serbiei, Slovaciei, României, Ucrainei şi Ungariei.
În preambulul lansării festivalului au fost vernisate două expoziţii ale artiştilor fotografi din România, la Castelul „Károlyi” din Carei şi la Bastionul „Croitorilor” din Cluj Napoca.
Manifestări expoziţionale vor avea loc şi în diferite oraşe din ţara noastră: Aleşd, Baia Mare, Bucureşti, Miercurea Ciuc, Slatina şi Râmnicu Vâlcea.
O manifestare deosebită, organizată sub patronajul Consulatului General al României din Cernăuţi, va avea loc în data de 28 mai, la Muzeul de Artă din Cernăuţi (Ucraina). Cu acest prilej va fi vernisată „Expoziţia artiştilor fotografi din România şi Ucraina”. Expoziţia cuprinde 80 de fotografii alb-negru şi color realizate de artiştii fotografi din Baia Mare, Beiuş, Bistriţa, Bucureşti, Carei, Craiova, Gheorgheni, Iaşi, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Săcele, Slatina, Miercurea Ciuc, Târgovişte, Târgu Mureş, Timişoara (RO), respectiv din Cernăuţi, Kherson, Lviv, Odessa, Sevastopol, Rivne, Ujghorod, Vinitsa şi Zaporozye (UA).
Festivalul se va încheia pe 29 mai, de la ora 18:00, la Galeria Centrului Cutural Gura Humorului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!