Rezultatele alegerilor pentru noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au centralizat luni.
„În urma votului, echipa noastră pentru CSM a avut succes total. Eu din partea Judecatoriilor îl secondez pe Marius Tudose din Bucureşti. Adrian Neacşu din partea Tribunalelor a intrat în CSM, pe singurul loc vacant. Iar Horaţius Dumbravă din partea Curţilor de Apel a intrat în CSM alături de Dan Lupaşcu din Bucureşti şi Alexandru Şerban din Braşov.Mulţumim celor care ne-au votat. Suntem convinşi că îi vom face şi pe cei care nu ne-au votat să fie mândri de noi. Cu toţii vor fi reprezentaţi în mod ferm, cu demnitate şi responsabilitate”, a scris vicepreşedintele Judecătoriei Oradea pe blogul său, cristidanilet.wordpress.com, unde sunt şi alte comentarii.
Trio reformator
Presa centrală a apreciat că Dănileţ, Neacşu, Dumbravă şi Şerban „au reuşit să fisureze grupul vechilor membri ai CSM”, criticaţi deseori pentru sprijinul acordat magistraţilor suspectaţi de corupţie şi pentru promovarea în funcţii de conducere pe criterii clientelare. Chiar şi aşa, doi foşti membri ai secţiei judecători a CSM, Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu, au fost realeşi pentru un nou mandat de şase ani.
Însă dacă Senatul va invalida câştigarea alegerilor de către cei doi, pe motiv că legea interzice mandate succesive în CSM, există şanse ca locurile lor să fie ocupate de judecătoarea orădeancă Dana Gârbovan, transferată la Curtea de Apel Cluj, şi de Gabriela Bârsan (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), ambele recunoscute pentru profesionalism şi imparţialitate. Astfel s-ar schimba raportul de forţe în favoarea reformiştilor.
Termenul limită de înaintare a rezultatelor către Biroul Permanent al Senatului, pentru validarea noilor aleşi, este 15 decembrie. Mandatul actualilor membri CSM expiră pe 11 ianuarie 2011.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!