Un proiect derulat împreună cu elveţienii a adunat mai mulţi copii duminică, la postul montan de la Stâna de Vale a Jandarmeriei Bihor, stabilit lângă o troiţă ridicată în 1914.
Puştii, de diferite vârste, au ales să petreacă la Ziua porţilor deschise organizată la postul montan al Jandarmeriei, în pofida vremii ce se anunţa mohorâtă.
La ora 10:00, echipa de jandarmi de la Stâna de Vale a dat startul lecţiei, arătând copiilor uneltele lor şi învăţându-i ce şi cum trebuie să se comporte atunci când aleg să parcurgă trasee turistice, astfel încât să se întoarcă teferi iar drumeţia să le fie o amintire plăcută.
Din rucsacul pe care fiecare jandarm îl poartă atunci când merge în misiuni de căutare a persoanelor dispărute, nu lipsesc lopata, ochelari de zăpadă, binoclu, caschetă, pitoane, corzi, chingi etc. Bocancii jandarmilor sunt speciali pentru a putea rezista la drumuri de zeci de kilometri.
Puştii au avut voie să probeze echipamentele jandarmilor, iar apoi au inspectat şi testat ATV-ul cu care patrulează sau se deplaseză în misiuni jandarmii.
Burniţa s-a abţinut să cadă în timpul activităţii în aer liber, permiţând copiilor să guste din munca de jandarm. Au aflat şi de faptul că cele mai multe dispariţii pe munte se petrec din nesăbuinţă şi că mulţi turişti nu s-ar rătăci dacă nu s-ar aventura prea mult în codri.
O a doua lecţie a fost ţinută de echipa Salvamont din Stâna de Vale, împreună cu care lucrează jandarmii din localitate.
Şi această lecţie a fost una „pe viu”, copiii fiind provocaţi să înveţe cum se imobilizează o persoană accidentată, cu se pune victima pe targă şi apoi targa pe roţi, fără ca victima să rişte şi alte leziuni.
Învăţătorul a fost chiar Pinter Istvan, care a atenţionat copiii că în cazuri de prim ajutor e importantă formarea unei echipe, acţionarea unitară şi o coordonare exemplară.
De altfel, Pinter Istvan şi mr. Ioan Bogdan de la Jandarmeria Bihor au fost de acord că în orice misiune, cu atât mai mult pe munte, e nevoie de colaborare şi de împărţirea atribuţiilor în mod clar.
O a treia surpriză pregătită de jandarmi nu s-a mai putut susţine din cauza vremii. Burniţa ce a început să cadă şi ceaţa au obligat organizatorii să amâne activitatea de orientare în teren.
Participanţii însă, mici şi mari, s-au declarat încântaţi de prima ediţie a Porţilor deschise de la postul montan de jandarmi de la Stâna de Vale.
Proiect transfrontalier
Acţiunea face parte din campania „Jandarmeria montană, pentru un mediu sigur! Siguranţă la înălţime!”, derulată din iulie anul acesta încoace, în cadrul unui proiect cu finanţare prin Programul de cooperare elveţiano-român.
Prin acest proiect, jandarmii vor, printre altele şi să îmbunătăţească acţiunile de colaborare cu celelalte instituţii abilitate de la nivel central şi local, cu scopul de a ajuta la dezvoltarea durabilă a turismului montan, prin adoptarea de standarde de excelenţă elveţiene, a precizat mr. Bogdan.
Proiect cu Elveţia
– în 7 septembrie 2010 a fost încheiat la Berna Acordul-Cadru între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian privind implementarea Programului de cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse.
– În conformitate cu semnarea, de către părţile română şi elveţiană, a Acordului de Activitate, la data de 02.01.2013 a început perioada de implementare a proiectului Consolidarea capacităţilor Jandarmeriei Române, cu o durată de 2 ani, subsumat secţiunii Fond Tematic Securitate a acordului de mai sus.
– Acest proiect beneficiază de un bugetîn valoare de 1.882.352,94 CHF (1.600.000 CHF contribuţie elveţiană şi 282.352,94 CHF contribuţia României) şi a fost determinat de necesitatea adaptării capacităţilor Jandarmeriei Române la evoluţia constantă a practicilor la nivel european, din punct de vedere al modului de acţiune pe timpul marilor evenimente internaţionale, cât şi în privinţa siguranţei publice în zonele turistice montane, având ca sursă de inspiraţie modelul elveţian de acţiune.
– proiectul este structurat pe două obiective majore: dezvoltarea capacităţilor Jandarmeriei Române de gestionare a manifestaţiilor publice de amploare şi a manifestărilor sportive de dimensiune internaţională, precum si consolidarea securităţii cetăţenilor şi a mediului înconjurător în zonele montane pentru o dezvoltare turistică durabilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!