Astfel, inspectorii sanitari veterinari au întreprins acțiuni de control pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în zonele de agrement/localitățile de interes turistic în sezonul estival. În cadrul acestor activități au fost efectuate peste 150 de controale, fiind vizate unități de cazare și alimentație publică situate în zonele de interes turistic din cadrul județului Bihor, precum și pe principalele căi de circulație. Au fost realizate, de asemenea, acțiuni de control comune cu MADR pentru prevenirea și combaterea falsificării alimentelor în domeniul producerii și comercializarii mierii de albine și a produselor apicole. În cadrul acestor activități au fost efectuate 24 de controale și verificați peste 120 de apicultori, fiind vizate obiective apicole ca stupine, centre de colectare a mierii, depozite de miere, piețe agroalimentare în care producătorii agricoli comercializează aceste produse.
Acțiuni de control pentru verificarea și respectarea condițiilor sanitar-veterinare referitoare la producerea ouălor și a produselor din ou lichid destinate comercializarii, privind respectarea condițiilor sanitar-veterinare referitoare la comercializarea produselor alimentare prin unități de vânzare cu amănuntul situate în zonele rurale, dar şi acțiuni pentru soluționarea unor alerte alimentare. Pe acest sector, personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor a fost implicat în soluționarea unui număr de 13 alerte privind siguranța alimentară, implicând o sortimentație variată de alimente ca: carne și produse din carne, carne și produse din pește, aditivi alimentari, prezența unor alergeni în alimente. În urma acestor alerte a fost retrasă din consum o cantitate totală de 250 kg alimente, care a fost dirijată spre distrugere în unități specializate.
În cadrul acțiunilor de control efectuate în cadrul Planului Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare, au fost prelevate din județul Bihor un număr de 13 probe din: carne (mici, carne tocată de vită, carne tocată amestec, pulpă de vită), lapte şi produse din lapte (lapte crud de vacă, cașcaval, telemea de vacă, telemea proaspătă de oaie). „Din probele recoltate din județul Bihor nu au fost izolate tulpini de Escherichia Coli verotoxigenă”, spune Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
În urma acestor activități de control, DSVSA Bihor a aplicat un număr de 53 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 125.870 lei, și a dispus interzicerea sau suspendarea activității la peste 100 de unități.
Citiți principiile noastre de moderare aici!