Zeci de copii, alături de părinți, bunici sau dascăli, au luat parte la atelierul de încondeiat ouă, desfășurat la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.
Copiii participanți la atelierele de luni și ieri au fost îndrumați de profesoarele Ana Florea și Dorina Hanza. Ele au fost ajutate la demonstrații de copiii care frecventează atelierele Asociației „Micul Beiușean”. Aceștia au învățat cum se folosește bizarca, instrumentul folosit la încondeiere, dar și motivele folosite la „împistrirea” ouălor. În principal, aceștia au folosit motive religioase, legate de Sărbătoarea Învierii. Însă organizatorii au lăsat copiii să-și dea frâu liber imaginației.
„Este o reluare a unei activități pe care am derulat-o până în 2006, când Muzeul Țării Crișurilor s-a restrâns ca spațiu și și-a închis activitatea în sediul vechi – în Palatul Baroc. Este prima ediție în noul sediu și se înscrie într-un program al instituției noastre, respectiv al secției de Etnografie, de a promova asemenea ateliere dedicate unor meșteșuguri tradiționale care (unele dintre ele) sunt în curs de dispariție. Legat de atelierul de încondeiat ouă, partenerul nostru este Asociația Micul Beiușean, coordonată de Ana Florea și de Dorina Hanza, un meșter popular recunoscut pentru calitatea muncii în domeniul încondeierii ouălor. Este o activitate pe care noi am dorit să o promovăm, pentru că Oradea duce lipsă de asemenea ateliere de învățat meșteșuguri tradiționale. În perspectivă, noi vrem să promovăm și alte asemenea ateliere, dedicate ceramicii, împletiturilor, dedicate țesutului, fie în colaborarea din Beiuș, dar și cu altele care sunt pe raza județului Bihor”, a spus prof. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.
Manifestarea a fost organizată de Muzeul Ţării Crişurilor şi Asociaţia „Micul Beiuşean”, iar participarea a fost liberă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!