Primăria Oradea a anunțat, joi, că începe construcția efectivă a clădirii cu funcțiuni mixte care se va ridica pe amplasamentul fostului sediu al PD. A fost avizată o clădire multifuncțională cu spații comerciale, birouri și locuințe, pe str. Parcul Traian, nr. 14. Imobilul va avea regim de înălțime parter, trei etaje plus un etaj retras și va avea dublă orientare la fronturile străzilor Parcul Traian și George Enescu.
[eadvert]
Dezvoltatori sunt firma privată La Casa SRL, care deține 60,50% din teren și Primăria Oradea, cu 39,50% din teren. Suprafața construită va fi de 317,40 mp, iar suprafața desfășurată a celor 5 niveluri este de 2.128, 80 mp. Accesul în clădire se va realiza din ambele străzi. În prima fază, constructorul Da Vinci Construct&Proiect SRL a început relocarea utilităților, după care urmează forarea piloților.
„Scopul acestui proiect este restructurarea urbană a amplasamentului celor trei parcele situate între străzile George Enescu și Franz Schubert și construirea de clădiri multifuncționale care să se integreze atât funcțional, cât și volumetric și din punctul de vedere al plasticii arhitecturale, în caracterul zonei Parcul Traian. De asemenea, intenția municipalității este să ofere un mediu prielnic dezvoltării afacerilor, prin realizarea unor spații comerciale și birouri în centrul istoric al orașului, în apropierea celor mai importante instituții”, transmite Primăria Oradea prin comunicat de presă.
Parcări, de la oraș…
Numeroasele modele de design propuse pentru clădire au suscitat critici din partea unor orădeni, în funcție de gustul fiecăruia. Dincolo de gusturile personale, unii au apreciat ca revoltător faptul că o investiție privată, care va aduce trafic rutier suplimentar în plus, a fost scutită de obligația de a furniza, pe parcelă, locuri de parcare.
La finalul lui 2021, proiectul a trecut de Comisia Municipală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului. Astfel, ideea vândută de municipalitatea orădeană, încă de pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan, ca model de dezvoltare a imobilelor centrale pe verticală, nu conținea niciun loc de parcare, chiar dacă e locată într-una din cele mai aglomerate zone ale urbei. Soluția alternativă – parcarea supraterană de pe Tribunalului. Și acum, municipalitatea menține această stare de fapt – „locurile de parcare aferente funcțiunilor se vor asigura în parcarea publică etajată de pe str. Tribunalului”. Valoarea investiției este de peste 7,1 miliane lei fără TVA, iar termenul de finalizare este de 12 luni.
Clădirea nouă din Parcul Traian – dezvoltare-model sau precedent periculos?!
Trimite articolul
XNu recomand nici o asociere cu primaria din Oradea.Bine ar fi să-și vadă primarul de treaba pentru care a fost ales ,la fel și funcționarii din primarie.Este infracțiune să folosești banii publici pentru interese personale.Se vede de la o poșta secătuirea de bani a cetațenilor orașului in numele dezvoltării.Atentie la alegerile din 2024.
Rog presa să facă publice cheltuielile de judecată și despăgubirile platite de primari din banii contribuabililor în perioada 2013-2023 prin procese pierdute ,contencios administrativ și abuz.
O construcţie stupidă între clădiri de patrimoniu! Ruşine PMO!
-
Tu esti tot timpul anti Bolojan si dezvoltare, propaganda
-
Ce are Bolovanul cu Oradea?
Nu știe decât sa betoneze și sa demoleze, asta o fi pentru tine dezvoltare?
-
Alta clădire din beton și sticlă în centrul istoric al orașului Oradea?.
Ne distrgem istoria cu buldozerul.
Ne distrugem istoria cu buldozerul.