Oradea. După alegerea prorectorilor, Universitatea din Oradea din Oradea a dat startul concursurilor publice pentru selectarea decanilor, pentru mandatul 2020-2024. Conform Legii Educației și a Regulamentului de organizare și desfășurare a alegerilor și concursurilor pentru structurile și funcțiile de conducere la Universitatea din Oradea, decanii sunt selectați prin concurs public, conform unui grafic de desfășurare, stabilit de rectorul UO. Acesta a fost publicat, în 10 iulie, pe site-ul Universității din Oradea. Conform graficului de desfășurare a concursului, candidaturile se pot depune în perioada 16-20 iulie 2020. Din 21 până în 22 iulie, candidatul trebuie să obțină avizul juridic și își va publica planul managerial, respectiv CV-ul și declarația pe propria răspundere că nu a fost lucrător ori colaborator al Securității, precum și cazierul judiciar.
Apoi, candidaturile vor fi avizate de Consiliul facultății, în perioada 1-4 septembrie 2020. Concursurile pentru ocuparea funcției de decan se vor desfășura între 21-23 septembrie 2020. Rezultatele concursurilor vor fi anunțate pe site-ul Universității din Oradea, la 24 septembrie. Candidații nemulțumiți de rezultatele concursului pot depunde contestații în data de 25 septembrie, la registratura Universității din Oradea. Ziua de 28 septembrie este dedicată soluționării contestațiilor, iar din 29 până în 30 septembrie, rezultatele concursului vor fi validate în Senatul Universității Oradea.
Noii decani își vor începe mandatul de la 1 octombrie 2020. Prodecanii facultăților vor fi numiți în perioada 2-6 octombrie, după consultarea cu Consiliul Facultății.
Criterii de selecție
La concurs vor participa doar candidații care au primit, pe formularul de candidatură, avizul juridic de îndeplinire a prevederilor din Legea Educației, Carta Universității și Regulamentul de organizare și desfășurare a alegerilor și concursurilor pentru structurile și funcțiile de conducere la Universitatea din Oradea. Conform, acestui Regulament, Consiliul fiecărei facultăți are obligația de a audia candidații și de a aviza minimum doi dintre aceștia pentru a participa la concursul public de selecție a decanilor. Votul este unui direct și secret, exprimat separat pentru fiecare candidat în parte, iar membrii consiliului pot vota pentru mai mulți candidați.
Pentru derularea concursului, pentru fiecare facultate se constituie o comisie numită și prezidată de rector, comisie care va avea doi membri din rândul prorectorilor. Comisia va acorda fiecărui candidat un punctaj, în funcție de susținerea progamului managerial al candidatului privind dezvoltarea didactică, științifică, a resurselor umane, a bazei materiale și atragerea de resurse financiare în facultate, experiența managerială în învățământul superior și opțiunea Consiliului facultății. Candidatul care obține cel mai mare punctaj va fi declarat admis.
Pentru a fi declarat admis, un candidat trebuie să acumuleze minimum 80 de puncte.
„În cazul în care niciunul dintre candidații facultății nu acumulează punctajul minim de 80 de puncte, Consiliul facultății va aviza obligatoriu alți 2 candidați, iar rectorul Universității din Oradea va stabili un nou grafic de desfășurare a concursului”, este stipulat în Ghidul de desfășurare a concursului.
Informațiile referitoare la concursul de selecție a decanilor vor fi publicate pe pagina de internet a UO. Eventualele contestații privind desfășurarea concursului pentru decani vor fi depuse la Registratura UO, în prima zi lucrătoare de la afișarea rezultatelor finale pe pagina web a UO. Acestea vor fi soluționate de către o comisie numită de rector, în termen de o zi lucrătoare de la depunerea acestora la Registratura UO.
Citiți principiile noastre de moderare aici!