Peste 200 de persoane, printre care personalități politice naționale și locale, au luat parte vineri la dezvelirea statuii lui Ion I.C.Brătianu. Președintele PNL România, Ludovic Orban, prim-vicepreședinte comunicare, președinte PNL Sibiu, Raluca Turcan au fost de asemenea prezenți la manifestare, fără a lua cuvântul.
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, academicianul Nicolae Noica și sculptorul Radu Ciobanu au oferit scurte alocuțiuni în care au transmis rolul important pe care Ion I.C. Brătianu l-a avut în Marea Unire din 1918, au pus personalitatea politicianului în context și au explicat semnificația lucrării inaugurate.
”Marcăm azi personalitatea unui dintre cei mai mari oameni politici pe care i-a dat țara noastră: Ion I.C. Brătianu. Alături de alți câțiva oameni politici de seamă și alături de armata română, acesta a avut un rol major la ceea ce este România astăzi și la faptul că Oradea, Aradul, Timișoara și celelalte orașe sunt astăzi în România. Era o obligație din partea noastră ca oraș să amplasăm această statuie, iar în anii următori, când pe parcursul a doi ani vom marca și în Oradea Centenarul Marii Uniri, ne propunem ca, pe lângă cele 100 de proiecte de investiții, să mai amplasăm câteva statui în semn de respect pentru oameni care au făcut lucruri importante pentru România și pentru Oradea”, a spus Ilie Bolojan.
Academicianul Nicolae Noica a observat că ”recunoștința este o floare rară” și, în acest context, la Oradea, prin acest eveniment, ”s-a plasat o floare rară”. A insistat că lângă statuia Brătianului ar trebui să apară, în câțiva ani, și o statuie a Regelui Ferdinand.
Despre Brătianu, academicianul a amintit că acesta că acesta și-a construit prima dată o carieră ca inginer constructor și profesionist și abia ulterior a intrat în politică pentru a-și aduce contribuția la ridicarea României. Autorul lucrării, căruia i-a revenit și sarcina de a dezveli ansamblul, a explicat semnificația compoziției: coloana patronată de acvila regală reprezintă construcția statală solidă iar gestul Brătianului cu mâna întinsă este un ”Iată!” – Iată această țară, cu însemnele regalității puse la loc de cinste.
La eveniment a asistat și academicianul Mihai Șora, care a cuvântat ulterior, în Sala Mare a Primăriei, în cadrul simpozionului dedicat lui Ion I.C. Brătianu.
„Brătianu este făuritor al țării în care trăim. Cei de acum sunt cei care profită de pe urma faptului că trăiesc în această țară pe care Brătianu a făcut-o. E o diferență de nivel și poate și de statut, dar în același timp, prin faptul că există această diferență de nivel și că Brătianu stă mai sus, înseamnă că există un model la care să ne uităm și în funcție de care să ne orientăm traiectul de acum înainte. Este pentru noi o săgeată care ne arată cum trebuie înaintăm spre viitor. Câtă vreme Dumnezeu ne mai dă din zile, să sperăm că există șanse să mai apară, din când în când, câte cineva care să fie o lumină după care să ne luăm”, a transmis academicianul Mihai Șora la sfârșitul evenimentelor dedicate dezvelirii statuii.
Valoarea proiectului este de 324.761 lei fara TVA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!