Primii doi agenţi economici au şi primit, în mod simbolic, plăcuţele cu numele firmelor, pentru a le afişa pe uşile birourilor. Sunt două firme care îşi desfăşăară activitatea în domeniul consultanţei pentru proiecte europene , respectiv în domeniul organizării de evenimente.
Generează dezvoltare
Prezent la eveniment Szabo Odon a spus că puţini oameni credeau că această idei se va materializa şi iată că azi s-a întâmplat. „Important este să crezi în proiectul pe care vrei să-l derulezi ”, a spus Szabo Odon. Acesta a sublinita că incubatorul de afaceri va genera dezvoltarea zonei şi a ţinut să precizeze că milioane de euro sunt deja în drum spre zona Săcuieni. Un exemplu concret este cel derulat de Primăria Săcuieni împreună cu Consiliul Judeţean şi Primăria din Diosig , un proiect câştigat în valoare de 4 milioane de euro, care prevede construcţia unei centrale pe biomasă. Creşterea coeziunii economice din zona de frontieră, creşterea competitivităţii IMM-urilor care funcţionează în oraşul Săcueni este obiectivul proiectului realizat de Asociatia Pentru Promovarea Afacerilor în România (APPAR)Fundația pentru Dezvoltarea Intreprinderilor din Județul Hajdú-Bihar şi Consiliul Judeţean Bihor.
Proiectul “Creara unui incubator şi centru de servicii pentru afaceri transfrontaliere” este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanţarea naţională a celor două state membre participante în program, Ungaria şi România. Acest program îşi propune să apropie actorii economici, persoane şi comunităţi, cu scopul de a exploata mai eficient oportunităţile oferite de dezvoltarea comună a zonei de frontieră.Grupul ţintă al proiectului a fost format din cele 2680 de întreprinderi înregistrate în zona de acţiune dintre care 2234 sunt situate în România şi 446 în Ungaria. Luând în considerare sediul social al fiecărei întreprinderi rezultă că 55% din ele îşi desfăşoară activitatea în mediul urban iar restul de 45% în mediul rural.
Partenerii din proiect i-au propus ca prin acest proiect să crească spiritul antreprenorial în zonă, şi-au propus creşterea nivelului de cooperare transfrontalieră de afaceri şi reducerea ratei de eroziune în cazul IMM-urilor noi înregistrate. Cei care vor opta pentru un birou în cadrul incubatorului de afaceri vor putea închiria spaţiul cu 7 euro/mp. Un birou are între 9mp-16 mp. De asemenea, firmele vor putea închiria depozite la preţul de 3 euro/mp. După inaugurarea incubatorului, participanţii au dezbătut, în cadrul unei conferinţe „Importanţa cooperării comerciale în dezvoltarea unei microregiuni”.
Fact box:
Beneficiari direcţi ai incubatorului:
– 10 IMM-uri care se vor muta în incubatorul de afaceri
-30 IMM-uri care vor folosi sala de conferinţe
-54 IMM-uri care vor beneficia de consultanţă în afaceri
-16 IMM-uri care vor participa la cursuri de management
– 150 de întreprinderi care vor beneficia de informaţii utile în dezvoltarea afacerii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!