Universitatea din Oradea a inaugurat, luni, Centrul de Cercetare a Istoriei Evreilor “Eva Heyman”.
„Prin acest Centru ne-am propus să efectuăm investigaţii bibliografice şi arhivistice în ţară şi străinătate pentru a realiza o bibliografie cuprinzătoare asupra istoriei evreilor din partea de nord-vest a României (Bihor, Satu-Mare şi Maramureş)”, a spus profesorul Antonio Faur, directorul centrului.
O altă misiune a Centrului este găsirea de informaţii inedite despre aspectele diverse ale acesteia, în vederea publicării lor.
Profesorul Antonio Faur a declarat că profesorul Carol Ionescu, de la directorul Școlii de Înalte Studii Iudaice din Montpellier (Franţa), a donat Centrului 22 de titluri de cărţi în limba română şi franceză şi că urmează să trimită Bibliotecii Centrului volumele cerute de Comunitatea Evreilor din Oradea.
Domenii
Domeniile de interes ale Centrului sunt: Holocaustul (din anul 1944) în Transilvania de Nord, acţiunile de salvare de la moarte a evreilor aflaţi (în anul 1944) pe teritoriul Ungariei şi al Transilvaniei de Nord, editarea unor lucrări ale memorialiştilor şi istoricilor care se referă la evenimentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aspecte ale istoriei evreilor din nord-vestul României, în conexiune cu istoria locuitorilor din această parte a ţării.
Centrul a fost constituit în memoria unei fetiţe evreice de 13 ani, Eva Heyman, care a murit în camerele de gazare de la Auschwitz-Birkenau şi care a lăsat un jurnal impresionant despre unele fapte de un imens tragism din ghetoul orădean, jurnal salvat de menajera familiei.
Totodată, Centrul şi-a propus o reeditare a ediţiei în limba română a jurnalului Evei Heyman.
Inaugurarea Centrului a avut loc în prezenţa rectorului Cornel Antal, a profesorului Antonio Faur, directorul Centrului, a profesorului Barbu Ştefănescu, a directorului Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale, Bujor Dulgău, a directorului Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a vicepreşedintelui Comunităţii Evreieşti din Oradea, Andrei Sleider.
Cu această ocazie a fost lansat şi volumul „Contribuţia evreilor la dezvoltarea urbană din Europa Centrală”, care cuprinde lucrările de la conferinţa internaţională cu acelaşi titlu, organizată la Universitatea din Oradea de profesorul Antonio Faur. Acesta a mulţumit rectorului Cornel Antal pentru sprijinul în realizarea noii instituţii şi pentru organizarea conferinţelor internaţionale pe teme legate de istoria evreilor.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!